Łosoś to ryba bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, witaminy, minerały oraz białko. Jest także bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna!

Szukasz pomysłu na szybkiego łososia na obiad albo na kolację? Sprawdź nasz przepis na łososia w sosie śmietanowym!

Nasz łosoś w sosie śmietanowym zachwyca świeżym smakiem i wyśmienitym aromatem. Przygotowany w piekarniku doskonale nadaje się jako danie główne serwowane wraz z ryżem, ziemniakami, makaronem albo kaszami oraz z surówkami lub sałatkami.

Ten przepis na łososia jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie powinien stanowić wyzwania także dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia!

Składniki:

  • 4-6 kawałków łososia (około 500 g)
  • 300 ml słodkiej śmietany 36%
  • natka pietruszki albo koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Będziesz potrzebować także:

  • naczynia żaroodpornego
  • wyciskacza – praski do czosnku
  • miseczki na sok z cytryny oraz na sos do łososia

Zacznij od umycia cytryny. Przetnij ją i wyciśnij z połówki sok. Kawałki łososia skrop sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą oraz pieprzem z każdej strony.

Posiekaj natkę pietruszki albo koperek zgodnie ze swoim gustem. Wymierzaj zioła ze śmietaną. Dodaj również przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do sosu można dodać także inne składniki według swojego gustu, na przykład ostre papryczki, które sprawią, że danie będzie bardziej pikantne.

Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, dbając o to, aby płaty nie były ułożone jeden na drugim. Możemy także wykorzystać inne naczynie, na przykład ceramiczną albo metalową blaszkę. Na łososia wylewamy sos śmietanowy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy naczynię z rybą do piekarnika na około 30 minut. Wierzch sosu oraz ryby powinien nabrać apetycznego, złotawego koloru.

Serwujemy na ciepło wraz z wybranymi dodatkami.

Jeśli lubisz łososia, zajrzyj na stronę internetową: https://mowisalmon.pl/recipes/. Możesz znaleźć tutaj o wiele więcej ciekawych receptur!

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj