Gości można zaskoczyć na różne sposoby, ale ze wszystkich możliwych, najlepsze wrażenie wywołuje zaskoczenie wywołane dobrym gustem i kulinarnymi umiejętnościami gospodarzy. Na żadnej imprezie nie powinno zabraknąć różnego rodzaju przekąsek, czy małych dań, którymi goście mogą zająć się nie odrywając się zanadto od towarzystwa. Warto pamiętać, że jakość przygotowanych posiłków świadczy o umiejętnościach gospodarzy i wystawia im pewnego rodzaju wizytówkę. Dobrze i ciekawie przygotowane przekąski mogą nieraz zadziwić gości, a dostarczyć im tematów do rozmów.

Dobrze skomponowana, elegancka sałatka – podstawa stołu z przekąskami

Jeśli chodzi o to, jak powinna smakować, wyglądać i z czego ma być zrobiona dobra sałatka na imprezę – są w tej dziedzinie różne szkoły. Wielu kucharzy sądzi, że sałatka powinna być przede wszystkim elegancka. Na pierwszy rzut oka to stwierdzenie może wydawać się niezrozumiałe, ale w istocie ma ono wiele sensu. Czym jest zatem elegancja w tym kontekście? Elegancka sałatka to sałatka o zrównoważonym smaku. Elementy, które się na nią składają są dobrze wyczuwalne, ale żaden z nich nie dominuje zbytnio nad resztą. Jeśli natomiast dominuje – jest to zabieg świadomy, celowo zastosowany przez kucharza, dla wydobycia jakiegoś konkretnego, atrakcyjnego smaku.

Dobrze skomponowana, elegancka sałatka – podstawa stołu z przekąskami

Istotą elegancji jest prostota połączona z estetyką, a w przypadku sałatki – z wyrafinowanym smakiem. Kucharze z całego świata naśladują kuchnie basenu Morza Śródziemnomorskiego, które w najprostszym – najbardziej autentycznym wydaniu charakteryzuje właśnie prostota. Dania kuchni z tego rejonu bardzo często stworzone są z kilku prostych składników, niezbyt obficie przyprawionych, za to wysokiej jakości i bardzo świeżych. Popularne są to świeże, czasem nawet dziko rosnące sałaty i ryby prosto z morza. Te proste produkty wystarczy przyprawić tylko kilkoma kroplami oliwy, czy soku z cytryny, aby uzyskać wspaniały, wyrafinowany, a przecież tak prosty smak. To właśnie jakość tych składników, a nie ich różnorodność tworzy wspaniały kulinarny efekt.

Najważniejszy składnik

Dobrze skomponowana sałatka może – a jeśli przygotowującemu ją zależy na szczególnym efekcie – powinna zawierać jakiś szczególnie atrakcyjny składnik. Powinien on być w niej dobrze widoczny i świetnie wyczuwalny w smaku, tak więc składniki mu towarzyszące powinny raczej go uzupełniać i nadawać ciekawego smaku niż nad nim dominować. Jeśli takim składnikiem jest jakiś wyjątkowo ceniony gatunek szynki, owocu morza, albo ciekawe warzywo o intensywnym smaku – pozostałe składniki powinny pozostawać w tle i służyć raczej podkreślaniu smaku tego właściwego. Zdecydowanie złym pomysłem jest mieszanie ze sobą wielu składników o bardzo wyrazistym smaku. Tak przyrządzona sałatka nie będzie miała wyraźnego charakteru, a nawet najlepsze składniki w niej zawarte będą słabo odróżnialne od reszty i nie zrobią na gościach należytego wrażenia. Dobrze przyrządzona sałatka w ogóle nie powinna zawierać zbyt wielu składników. Tak na przykład – składnik główny, kilka prostych dodatków i dressing z oliwy dobrej jakości, octu balsamicznego i posiekanych, świeżych ziół, powinny wystarczyć i zadowolić nawet najbardziej wybredne gusta.

Najważniejszy składnik

Przekąski dobre na imprezę

Na eleganckim przyjęciu, ale też na domowej imprezie dla najbliższych przyjaciół powinny pojawić się również różnego rodzaju szybkie przekąski, które pozwalają gościom przegryźć coś bez odrywania się od towarzystwa. Przekąski na imprezę to małe, a czasem wręcz maleńkie danka, które stwarzają dla osoby je przygotowującej, możliwość popisania się przed gośćmi nie tylko kulinarnymi umiejętnościami, ale również pomysłowością. Zbiór ciekawych pomysłów na różnorodne dania, można znaleźć na stronie kulinarneprzeboje, gdzie znajdują się również przepisy które sprawdzą się na każdej imprezie. Adres do strony to: https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/przekaski-na-impreze/. Przekąski – zwłaszcza te przyrządzane na przyjęcie, to rodzaj jedzenia, w przypadku którego strona wizualna jest przynajmniej równie istotna co smak. Stwarzają również wiele możliwości wykazania się pomysłowością i ciekawymi pomysłami. Cieszące oko przekąski uatrakcyjnią stół na każdej imprezie i – jeśli będą atrakcyjnie podane – przyciągną uwagę zaproszonych gości. Efekt może być szczególnie spektakularny, jeśli osoba podejmująca się ich wykonania, potrafi zabłysnąć szczególnymi umiejętnościami, które pozwolą jej przygotować prawdziwe, maleńkie dzieła sztuki.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj