Rabarbar kojarzy się nam głównie z latem i dzieciństwem. W wielu domach przygotowuje się z niego pyszne kompoty, a nawet dżemy. Rabarbar jest także doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów. Jednym z popularniejszych z nich są babeczki.

Sprawdzony przepis

Mąka tortowa, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mleko, olej i sól. To składniki niezbędne do przygotowania ciasta do babeczek. W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej zaś miksujemy mleko, jajka i olej. Taką mieszankę wlewamy do suchych składników i dokładnie łączymy. Dopiero na tym etapie dodajemy obrany i połączony z cukrem rabarbar. Foremki na babeczki napełniamy przygotowanym ciastem do mniej więcej ¾ wysokości. Całość posypujemy kruszonką zrobioną z połączenia mąki, masła i cukru. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez około trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przepisy na ciasta na Najlepszewkuchni.pl są proste, nikt więc nie powinien mieć problemu z ich przygotowaniem. Pyszne ciasta wyszukamy dzięki specjalnej wyszukiwarce, w której możemy wpisać interesujące nas hasło.

Rabarbar a zdrowie

Łodygi rabarbaru zawierają spore ilości witaminy C, a także A i E. Dodatkowo, jedząc rabarbar, regularnie dostarczamy do organizmu żelazo, magnez, fosfor a nawet potas. Docenią go osoby, które stawiają na dietę bogatą w błonnik. Rabarbar ma także właściwości antyoksydacyjne. Co to oznacza? Zwalcza on wolne rodniki, które wpływają na przykład na stan naszej cery.

Ciekawostką na temat rabarbaru może być to, że jest on zaliczany do grupy warzyw, a nie owoców. Zaletami tej rośliny możemy cieszyć się między kwietniem a czerwcem. Warto jednak dokładnie przyglądać się łodygom w sklepie. Najlepiej by były one koloru czerwonego, wtedy bowiem smak rabarbaru jest nieco słodszy.

Przy przygotowaniu tej rośliny do spożycia konieczne jest odcięcie korzeni i liści. Szczególnie te drugie mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Kiedy uda nam się usunąć warstwę zewnętrzną, naszym oczom powinien ukazać się nieco bardziej miękki pęd.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj