Codzienna dieta powinna obfitować w różnorodne składniki. Wśród nich nie może zabraknąć tłuszczy roślinnych. Wbrew pozorom, w tej kategorii nie musi królować wyłącznie oliwa z oliwek, ponieważ istnieje jej doskonały zamiennik. To olej rzepakowy, rafinowany lub tłoczony na zimno. Nazywany jest oliwą północy ze względu na wiele cennych składników, jakie zawiera. Warto poznać jego zalety.
Olej rzepakowy posiada duże ilości kwasów omega-3, chroniących między innymi serce. Jest ich aż 10 razy więcej niż w oliwie z oliwek. Wystarczy spożywać 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, aby dostarczyć organizmowi optymalną dawkę kwasów omega-3. Posiada również kwasy omega-6 i omega-9, czyli kwas oleinowy.
Jest idealny do potraw, przygotowywanych na ciepło. Zachowuje się stabilnie w wysokich temperaturach. Podczas obróbki termicznej nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Ma wysoką temperaturę dymienia, czyli przydatność do smażenia. Pod tym względem wyprzedza olej słonecznikowy, sojowy i oliwę. Olej rzepakowy świetnie nadaje się do wypieków. Może z powodzeniem zastępować margarynę oraz masło.
Warto wykorzystać go do dań, przygotowywanych na zimno, jak sałatki, surówki oraz sosy. Rafinowany olej rzepakowy ma całkowicie neutralny smak, dlatego podkreśli naturalny aromat dania bez dominowania w nim. Świetnie nadaje się jako baza do wykonania domowego majonezu lub gęstych sosów, ponieważ dobrze się emulguje podczas ubijania – zwłaszcza w środowisku kwaśnym lub w towarzystwie jaja kurzego.
Długo zachowuje swoją świeżość. Olej rzepakowy jest bardzo stabilny oksydacyjnie ze względu na sporą zawartość witaminy E. Wystarczy przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu, aby był długo zdatny do spożycia.
Olej rzepakowy jest bardzo dobrze tolerowany przez dzieci, nawet małe. Można go włączyć do diety już 6 miesięcznego malucha. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ALA, bardzo ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.
Jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Ma mniejszą nawet o 10 proc. kaloryczność w stosunku do porównywalnych produktów. Wyjątkowo dobrze odsącza się po smażeniu.
Wspomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzieje się tak przez sporą zawartość kwasów tłuszczowych ALA (grupa Omega-3) oraz LA (grupa Omega-6). Już dwie łyżki dziennie pokrywają nasze zapotrzebowanie na te składniki.
Olej rzepakowy jest produktem bardzo różnorodnym. Do wyboru są oleje rafinowane, tłoczone na zimno oraz smakowe z dodatkiem pomidorów, chilli, bazylii, czosnku. Dzięki nim można nadać daniom niepowtarzalny smak. Oleje smakowe można również wykonać w domu, dolewając olej rzepakowy do przygotowanej mieszanki.
Sprzyja zachowaniu młodości. Zawartość polifenoli opóźnia efekty starzenia i degradacji komórek. Witaminy K, E i A utrzymują skórę w dobrej kondycji.
Dostępność i cena. Olej rzepakowy można znaleźć w każdym sklepie. Jego przystępna cena sprawia, że nie obciąży nawet szczupłego budżetu.
***
Olej rzepakowy to źródło wielu cennych składników. Obecny skład w przeciwieństwie do dawniejszych wersji nie zawiera kontrowersyjnego kwasu erukowego. Jest produktem uniwersalnym, dlatego warto go włączyć do codziennej diety.