Lubisz kuchnię śródziemnomorską? Wakacje we Włoszech kojarzą Ci się głównie z niesamowitymi smakami, których miałeś okazję skosztować? Nic dziwnego. Włoska kuchnia stanowi jedną z najsmaczniejszych, a przy tym jedną z najzdrowszych. Nie musisz czekać na kolejny urlop, aby znów zasmakować wakacyjnych przysmaków z południa Europy. Zaopatrz się w kilka podstawowych produktów kuchni włoskiej i ciesz się nią przez cały rok!

Kuchnia włoska – smaczna i zdrowa?

Przysmaki kuchni włoskiej bez dwóch zdań są jednymi z najsmaczniejszych, szczególnie dla Polaków. Jak jest w przypadku ich właściwości zdrowotnych? Dietetycy i lekarze potwierdzają, że są one bardzo korzystne dla zdrowia. Dzięki wprowadzeniu diety śródziemnomorskiej do swoich codziennych nawyków żywieniowych możesz poprawić i utrzymać dobry stan swojego organizmu.

Podstawowym produktem, który Włosi wykorzystują do większości swoich potraw, jest oczywiście oliwa z oliwek. To przede wszystkim ona tak pozytywnie oddziałuje na zdrowie. Wszystko dlatego, że posiada witaminy A, D, E i K. Wpływają one na oczyszczanie organizmy, regulację procesów trawiennych i spowolnienie procesów starzenia. Spożywanie oliwy zapobiega wystąpieniu miażdżycy, kamicy żółciowej, owrzodzeniu żołądka i zaparć, a także tworzeniu się wolnych rodników.

Oto produkty kuchni włoskiej, które musisz mieć w swoim domu!

Kuchnia włoska stawia na małą liczbę składników – najczęściej wymieniane są trzy z nich. Może to dlatego ulubioną pizzą Włochów jest margeritta. Według mieszkańców Italii przygotowanie danej potrawy ma być łatwe, szybkie i przyjemne. Ty także możesz zacząć gotować dania kuchni śródziemnomorskiej w swoim domu. Potrzebujesz do tego kilka podstawowych produktów kuchni włoskiej, które znajdziesz w sklepie ClickItalia.

Oliwa z oliwek, jak już wspomnieliśmy, jest bazą dla większości potraw, dlatego nie może jej u Ciebie zabraknąć. Pomidory w puszce to także nieoceniony składnik wielu włoskich dań. Jednak nie przygotujesz ich nie mając przy sobie pysznego makaronu z semoliny pszenicy durum. Podstawowymi jego rodzajami, które zawsze znajdziesz w każdym włoskim domu, są spaghetti, penne, fusilli, rigatoni czy cannelloni.

Pamiętaj także o przyprawach. Oregano, bazylia, rozmaryn czy tymianek często przydają się podczas gotowania. Włoskie dania nie byłyby tak smaczne również bez parmezanu, którego Włosi spożywają w ciągu roku nawet kilka kilogramów na osobę! Stąd też nie może zabraknąć go w Twojej lodówce.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj