Polska kuchnia słynie z wielu słynnych potraw, które często prezentowane są obcokrajowcom poznającym nadwiślańską kulturę. Niektóre z tych specjałów cieszą się szczególnym powodzeniem – zarówno wśród Polaków, jak i gości z zagranicy. Wiele typowo polskich dań najlepiej smakuje w wersji najbardziej tradycyjnej, a więc przygotowanej samodzielnie w domu. Na które przysmaki rodzimej kuchni warto zwrócić największą uwagę?
Tradycyjny bigos
Bigos może wywoływać wiele sprzecznych emocji. Obcokrajowcy często podchodzą do niego ostrożnie – zwłaszcza, jeżeli nie spotkali się wcześniej z kiszoną kapustą. Intensywny zapach i specyficzny wygląd bigosu również mogą zadziałać odstraszająco. Wszelkie wątpliwości rozwiewa jednak smak tego dania, który zachwyca delikatną pikanterią. Bigos zawsze powinien być przygotowany zgodnie z tradycyjnym przepisem, uwzględniającym naturalnie zakiszoną kapustę, leśne grzyby, dużą ilość mięsa oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Danie to występuje w wielu ciekawych wariantach, a najczęściej podawane jest przy okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Pierogi
Pierogi należą do dań, które z reguły cieszą się dużym uznaniem wśród obcokrajowców. Doskonale smakują zarówno gotowane, jak i smażone ze skwarkami lub bez. W restauracjach pierogi są zwykle stosunkowo tanie, przez co zaliczają się do dań serwowanych bardzo często. Nie bez znaczenia pozostaje ich różnorodność. W kuchni polskiej największym powodzeniem cieszą się pierogi ruskie, a także te z mięsem lub farszem z kapusty i grzybów. Danie to przygotować można również na słodko, np. w wersji z owocami leśnymi i twarogiem. Dużą popularność w ostatnim czasie zyskują także pierogi przygotowane z mąki innej, niż pszenna – np. gryczane czy jaglane.
Schabowy z ziemniakami i kapustą
Panierowane kotlety ze schabu wieprzowego nie są typowo polskim daniem, jednak to właśnie nad Wisłą podawane są z ziemniakami i kapustą. Danie to serwowane jest zarówno w przydrożnych knajpach, jak i polskich domach. Dobry kotlet schabowy powinien zajmować połowę talerza i być stosunkowo cienki, a jego kluczowym elementem jest złocista i chrupiąca panierka. Z tak przygotowanym mięsem doskonale komponują się młode ziemniaczki z koperkiem oraz zasmażana kapusta. Schabowe doskonale sprawdzają się również w zmodyfikowanych wariantach – np. z dodatkiem sera mozzarella czy wędzonego boczku, bądź też w postaci roladek ze szpinakiem, pieczarkami czy pomidorami.
Klasyczne polskie zupy
Do tradycyjnych polskich dań należą również różnego rodzaju zupy. Do najciekawszych zalicza się żurek, będący sztandarowym posiłkiem kuchni staropolskiej. Klasycznie przyrządza się go na zakwasie z razowej mąki żytniej, gotuje z leśnymi grzybami oraz podaje z ziemniakami, jajkiem na twardo oraz wędliną. Do ciekawych polskich zup należy również ogórkowa, na którą obcokrajowcy często reagują sporym zaskoczeniem. Ogórki kiszone doskonale jednak nadają się do ugotowania dobrego i zdrowego posiłku, smakującego idealnie zwłaszcza z ryżem. Tradycyjna polska zupa to również barszcz czerwony, najczęściej serwowany z uszkami faszerowanymi kapustą i grzybami. Taki posiłek wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale również pięknym, intensywnym kolorem.
Kotlety mielone
Na liście tradycyjnych polskich dań nie może zabraknąć mielonych. Kotlety te są dość szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i sycące. Aby zrobić pyszne i soczyste kotlety mielone, należy przede wszystkim zwrócić szczególną uwagę na dobrej jakości mięso. Duże znaczenie ma również masa, którą trzeba umiejętnie wyrobić rękoma. Ciekawy przepis na mielone znaleźć można na blogu Kulinarne Przeboje – https://kulinarneprzeboje.pl/kotlety-mielone/. W serwisie tym dostępne są także inne intrygujące pomysły na klasyczne polskie dania. Najlepsze kotlety mielone wychodzą z łopatki wieprzowej, ponieważ są bardzo miękkie. Doskonale smakują zarówno z cebulką podsmażaną, jak i startą na tarce o drobnych oczkach. Kotlety mielone najlepiej podawać z groszkiem, marchewką i ziemniakami puree, a także mizerią czy zasmażanymi buraczkami.