Przepis na szarlotkę - jak upiec dobrą szarlotkę?

Domowy przepis na szarlotkę

Szarlotka jest uważana za jeden z najbardziej popularnych polskich wypieków. Często kojarzy się nam z kuchnią mamy czy babci. To ciacho, które poprawiało nastrój w niejeden pochmurny dzień. Istnieje wiele pomysłów na przygotowanie tego ciasta. Oto jeden z nich.

Szarlotka – składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)

Jak zrobić szarlotkę?

  1. Pieczenie szarlotki zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie do miski wsypujemy mąkę, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę oraz żółtka.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, tak by nie lepiło się do ręki. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Większą część wkładamy do lodówki i chłodzimy przez ok 30 – 40 min, mniejszą umieszczamy w zamrażarce na ok 15 – 20min.
  3. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka i dodajemy resztę cukru, prażymy przez ok 20 min. Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy brzegi bułką tartą. Wykładamy na nią większą część ciasta.
  4. Na cieście umieszczamy uprażone wcześniej jabłka. Z oddzielonych wcześniej białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy twardą pianę. Wykładamy ją na jabłka. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Powstałą w ten sposób kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy szarlotkę ok 45 min. Możemy ją podawać na gorąco z lodami lub bitą śmietaną.
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj