Domowy przepis na szarlotkę
Szarlotka jest uważana za jeden z najbardziej popularnych polskich wypieków. Często kojarzy się nam z kuchnią mamy czy babci. To ciacho, które poprawiało nastrój w niejeden pochmurny dzień. Istnieje wiele pomysłów na przygotowanie tego ciasta. Oto jeden z nich.
Szarlotka – składniki
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
Jak zrobić szarlotkę?
- Pieczenie szarlotki zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie do miski wsypujemy mąkę, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę oraz żółtka.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, tak by nie lepiło się do ręki. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Większą część wkładamy do lodówki i chłodzimy przez ok 30 – 40 min, mniejszą umieszczamy w zamrażarce na ok 15 – 20min.
- Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka i dodajemy resztę cukru, prażymy przez ok 20 min. Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy brzegi bułką tartą. Wykładamy na nią większą część ciasta.
- Na cieście umieszczamy uprażone wcześniej jabłka. Z oddzielonych wcześniej białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy twardą pianę. Wykładamy ją na jabłka. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Powstałą w ten sposób kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy szarlotkę ok 45 min. Możemy ją podawać na gorąco z lodami lub bitą śmietaną.