Jak zrobić masło orzechowe?

Domowe masło orzechowe – jak je zrobić?

Przysmak Amerykanów ze względu na swój niezastąpiony smak zyskał fanów na całym świecie. Masło orzechowe jest wspaniałym dodatkiem zarówno do dań słodkich jak i słonych. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a zarazem bardzo przyjemne, z powodu smaku tego wyrobu. Dodatkowo, domowo robione masło orzechowe jest kilka razy tańsze niż to kupione w sklepie. Ponadto mamy pewność, że w przygotowanym przez nas smarowidle nie ma sztucznych zapychaczy, szkodliwych konserwantów ani niezdrowego tłuszczu.

Aby uzyskać wyrafinowany smak wystarczą: blender i orzechy. Nic prostszego!

Składniki na masło orzechowe (na około 300 g masła):

  • 2 szklanki (ok 300 g) orzechów ziemnych, koniecznie niesolonych
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1). Orzechy i sól wsyp do pojemnika od blenera.

2). Miksuj tak długo, dopóki nie zauważysz, że z orzechów oddziela się tłuszcz.

3). Miksuj około 5 minut.

4). Rób regularne przerwy podczas blendowania, ponieważ zapobiegnie to przegrzewaniu się sprzętu.

5). Przełóż masło do słoika.

6). Wyrób przechowuj koniecznie w ciemnym pojemniku, aby jak najdłużej było świeże i zachowało swój aromatyczny smak.

Co jeszcze można dodać do masła orzechowego?

Możesz do masła dodać miód, kakao i wiórki kokosowe, wedle uznania. Na pewno uatrakcyjni to twoje masło pod względem smakowym.

Sól nie jest koniecznym składnikiem, jednakże bardzo podbija smak orzeszków ziemnych, powodując, że stają się o wiele smaczniejsze.

Jeśli blender nie działa tak jak powinien i nie powstaje masło, dodaj kilka łyżeczek oleju roślinnego (może być olej kokosowy).

masło orzechowe przepis, domowe masło orzechowe, przepisy z masłem orzechowym, masło orzechowe przepisy, masło orzechowe jak zrobić, masło orzechowe domowe, masło orzechowe domowej roboty, domowe masło orzechowe przepis, z masłem orzechowym przepisy, jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich, masło orzechowe przepis orzechy włoskie, ciasteczka z masłem orzechowym przepis, masło orzechowe z orzechów laskowych przepis, masło orzechowe przepisy kulinarne, ciasto z masłem orzechowym przepis, masło orzechowe przepisy ciasta, krem z masła orzechowego przepis, ciastka z masłem orzechowym przepis

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj