Zielone brokuły to warzywa, po które warto sięgać jak najczęściej – ich spożywanie niesie bowiem wiele korzyści. Brokuły słyną ze swoich właściwości antynowotworowych, pozytywnie wpływają na wzrok oraz układ pokarmowy i wspomagają leczenie anemii. Ponadto, brokuły stanowią bogate źródło naturalnych witamin i minerałów oraz są po prostu smaczne. Jakie właściwości zdrowotne posiadają zielone brokuły i jakie smaczne oraz pożywne danie warto przygotować z ich dodatkiem?

Zielone brokuły i ich unikalne właściwości zdrowotne

Brokuły z wyglądu nieco przypominają kalafior. Ich główki składają się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają z grubej i dość krótkiej łodygi. Ich różyczki w rzeczywistości są kwiatami, które nie zdążyły rozwinąć się przed zebraniem warzyw. Brokuły są warzywem o wielu cennych właściwościach zdrowotnych, dlatego zaleca się ich regularne spożywanie. Są bogatym źródłem naturalnego błonnika, który usprawnia procesy trawienne oraz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. W ich składzie znaleźć można witaminy A i K, które wspomagają organizm we wchłanianiu witaminy D. Sama witamina A świetnie wpływa natomiast na wzrok oraz jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem.

Oprócz błonnika i witamin w składzie zielonych brokułów znajdziemy także flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydanty oraz minerały takie, jak potas i wapń. Brokuły są także cennym źródłem witaminy C, która świetnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Aby brokuły zachowały swoje cenne właściwości zdrowotne, warto je przygotowywać w odpowiedni sposób. Dotyczy to w szczególności obróbki termicznej, która może skutkować utratą niektórych wartościowych substancji zawartych w warzywach. Aby tego uniknąć, brokuły najlepiej przygotowywać na parze lub gotować w wodzie przez maksymalnie 3-4 minuty.

Przepis na szybkie i zdrowe danie – pożywna sałatka z brokułami i fetą

Brokuły możemy spożywać na wiele sposobów. Szczególnie polecane są sałatki wykonywane na ich bazie z dodatkiem innych, również wartościowych dla naszego organizmu składników. Należy do nich sałatka z brokułami i fetą, którą świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do obiadu, kolacji lub sałatka na grilla. Jej przygotowanie jest bardzo proste i wymaga zaopatrzenia się w następujące składniki: 1 dużego brokułu, 150 g sera feta, 1 czerwonej cebuli, ½ szklanki migdałów w płatkach, ½ łyżeczki chili w płatkach, soli i pieprzu do smaku.

W pierwszej kolejności dzielimy brokuł na mniejsze części i gotujemy różyczki w osolonej wodzie przez kilka minut aż warzywa staną się miękkie. Po wyjęciu z wody przekładamy brokuły do zimnej wody, aby przestygły i odsączamy je na cedzaku. W międzyczasie kroimy cebulę w półtalarki, a migdały delikatnie podprażamy na patelni. Fetę kruszymy na drobne kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do większej salaterki, dokładnie mieszamy i dodajemy do smaku chili, soli oraz pieprzu. Aby sałatka z brokułami i fetą zyskała bardziej wyrazistego smaku, dodajemy do niej kilka łyżek gotowego sosu czosnkowo-cebulowego.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj