Dla wielu smakoszy kawa prosto z palarni to zupełnie inna jakość w porównaniu do produktów kupowanych w hipermarketach. Świeżo palona kawa to inny smak, aromat, w dodatku skosztować można gatunków pochodzących z plantacji z odległych zakątków świata. Gdzie kupić taką kawę z palarni i co warto o niej wiedzieć?

Gdzie kupić dobrą kawę?

Coraz więcej miłośników tego napoju decyduje się na zakup ziaren w palarniach, w których są one wypalane na miejscu. Używane do tego są specjalne piece rzemieślnicze. Świeżo palona kawa zupełnie inaczej smakuje, stąd też rosnące nią zainteresowanie. Sklep z kawą prosto z palarni kawy to JavaCoffee.pl, znajdziemy tam gatunki ziaren prosto z Peru, Etiopii, Tanzanii czy Gwatemali. Mogą być one palone na różne sposoby w zależności od metody parzenia i gustu, możliwe jest także zmielenie ziaren w palarni.

Czy kawa z palarni smakuje lepiej?

Smakoszy kawy nie trzeba przekonywać do tego, że ta kupiona w palarni smakuje lepiej niż kawy przemysłowe. Czym różni się od tych kupionych w hipermarkecie? Głównie wymienia się czas wypalania. Kawa ze zwykłego sklepu była wypalana dawno temu, wtedy też mogła zostać zmielona. To wszystko odbiera jej smak i aromat. W miejscach rzemieślniczych, tak jak w palarniach, przykłada się wagę do wielu aspektów, które wpływają na jakość kawy. Wielu specjalistów koncentruje się na wyborze odpowiedniej plantacji, dostawców, gatunków kaw itp. Inny jest także proces wypalania ziaren, nastawienie w nim jest na jakość, a nie na ilość. W dodatku taka kawa może być świeżo palona, więc wybierając kawę z palarni, zyskujemy smaczny i aromatyczny napój.

Kawa speciality, czyli jaka?

Większość palarni ma w ofercie kawy speciality. Nazwa ta znana jest już od lat 70. XX wieku. Używało się jej do określenia najlepszych ziaren. Za takie uważa się te, produkowane w określonych warunkach mikroklimatycznych. Powstała także specjalna skala, według której oceniane są ziarna. Przyjmuje się, że te powyżej 80 punktów można zaliczyć do speciality coffee. Są one analizowane przez specjalistów, czyli Q graderów, którzy dobrze wiedzą, na co zwrócić uwagę przy ocenie kawy.

Decydując się na zakup kawy speciality, otrzymujemy gwarancję świeżego zbioru, w dodatku ziarna często pochodzą bezpośrednio od dostawcy. Wybierając kawę speciality, możemy być pewni, że jej ziarna mają niewielką ilość wad, nie może być więc mowy o tym, że wyczuwalna będzie w nich np. stęchlizna. Taka kawa to też większa różnorodność. Ziarna pochodzą z wielu krajów, nawet tych najbardziej odległych. Możemy więc spróbować, jak smakuje kawa z Brazylii, Indonezji, Konga czy Kolumbii. Ich smak i aromat będzie różnił się od siebie, w końcu ziarna te są uprawiane w różnych warunkach klimatycznych, a to ma wpływ na „odbiór” kawy.

Uważa się, że kawa speciality jest też zdrowsza od innych gatunków, szczególnie tych kupowanych w dużych sklepach. Nie boli po niej brzuch, można wypić nawet kilka filiżanek dziennie takiego napoju i najprawdopodobniej nie odczujemy żadnych związanych z tym problemów. Kawa speciality to zupełnie inna jakość, kto raz wybierze taką odmianę, pewnie nie będzie chciał już wracać do kaw przemysłowych.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj