Klasycznie smaczne, cienkie z chrupiącymi bokami. Naleśniki to danie, które można serwować niemal codziennie. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację. Co więcej, można podawać je na wiele różnych sposobów.

Podstawą jest przepis

Recepturę na naleśniki znają chyba wszyscy. Mąka, sól, jajka, mleko, woda mineralna. To wystarczy do przygotowania lekko gęstego ciasta. Najlepiej smażyć je na specjalnej patelni. Teflonowa powłoka i niskie boki bardzo ułatwią przygotowanie tego przysmaku. Aby naleśniki były odpowiedniej grubości, ciasto na rozgrzaną patelnie należy wlewać chochlą i delikatnie rozprowadzić po całym naczyniu. Warto pamiętać, by uprzednio nie posmarować teflonu zbyt grubą ilością tłuszczu. Może to popsuć smak naleśników.

Na słodko

Bez wątpienia naleśniki najczęściej serwuje się na słodko. Powidła węgierkowe i bita śmietana to bardzo smaczne połączenie. Gotowe ciasto należy posmarować powidłami, złożyć w trójkąt lub rulon, a na końcu polać świeżo ubitą śmietaną. W lecie warto je dodatkowo udekorować sezonowymi owocami. Dzieci uwielbiają także naleśniki z czekoladą i bananami. Najpopularniejszą wersją tej potrawy serwowanej na słodko są oczywiście naleśniki z serem. Można je podawać „na świeżo” lub odgrzać na drugi dzień.

Na słono

Choć powidła śliwkowe, inne dżemy i czekolada to bardzo dobry dodatek do naleśników, można podawać je również jako danie wytrawne. Szybkim pomysłem na ich przygotowanie jest dodanie parówki i żółtego sera, a następnie usmażenie w pysznej panierce. Naleśniki smażone bez dodatku cukru, można następnie nadziewać mięsem, grzybami, a nawet duszonymi warzywami. Fani ryb mogą zrobić pyszny farsz z tuńczykiem, czerwoną papryką i serem. Tak przygotowane danie sprawdzi się szczególnie jako smaczny i szybki obiad.

Naleśniki to bardzo prosty posiłek, który można przygotować w kilka minut. Warto usmażyć ich nieco więcej i podawać na kilka różnych sposobów. Rano z pysznym dżemem, na przykład tym z firmy Herbapol, na obiad z mięsem, a na kolację z ulubionymi warzywami.

Z czym serwować naleśniki?
5 (100%) 1 vote

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here