Należąca do najpopularniejszych na świecie palarni kawy, Lavazza – ulubiona kawa Włochów, ma historię sięgającą XIX wieku. Założycielem firmy i marki był Luigi Lavazzo, który w 1884 roku przyjechał do Turynu, szukając nowej drogi życia. W 1895 roku otworzył w tym mieście sklep, w którym serwowano kawę. Przełomem dla firmy był jednak moment, w którym zaproponowano klientom parzoną kawę z mieszanek różnych ziaren. Nowoczesna technologia i sposób zamykania kawy w szczelnych pergaminowych torebkach pozwalający zachować na dłużej jej smak i aromat, sprawiły, że firma znalazła się w czołówce włoskich producentów i importerów kawy. Dziś kawa Lavazza nadal należy do najpopularniejszych gatunków tego napoju dostępnych powszechnie w sklepach. Jakie są jej cechy charakterystyczne i czy warto kupować ją w postaci ziarnistej, kapsułek do ekspresów czy rozpuszczalnej?

Rodzaje ziarnistej kawy Lavazza

Kawa Lavazza dostępna jest w różnych formach, dlatego każdy wielbiciel kawy może wybrać spośród z nich najwygodniejszą dla niego. Wśród kaw ziarnistych tej marki znajdziemy m.in. kawę Lavazza Crema e Aroma – jedną z najchętniej wybieranych, dzięki swojej idealnej kompozycji dającej wyrazisty smak i piękną bursztynową cremę; Lavazzę Qualita Oro – 100-procentową arabikę o subtelnym smaku i głębokim aromacie; Lavazzę Qualita Rossa stworzoną z połączenia ziaren arabiki brazylijskiej i afrykańskiej czy Lavazzę Super Crema łączącą ziarna robusta i arabiki dające intensywny, głęboki smak.

Kawa w kapsułkach

Nowością na rynku, będącą odpowiedzią na wymagania klientów poszukujących możliwości szybkiego zrobienia znakomitej kawy espresso, lungo czy specjalnych napojów na gorące dni, jakim jest kawa mrożona, są kapsułki do ekspresów. Lavazza oferuje system a Modo Mio, który dzięki niewielkiemu urządzeniu pracującemu jak ekspres pozwala zrobić doskonałe espresso w dokładnie 25 sekund. Innym rozwiązaniem jest system Espresso Point polegający na zamykaniu w szczelnie zamykanych, hermetycznych kapsułkach świeżo wypalonej i zmielonej kawy Lavazza. Dzięki ustaleniu idealnych proporcji przez specjalistów z laboratorium Lavazza nie musimy się nawet zajmować odmierzaniem proporcji, aby uzyskać doskonały, ulubiony napój. To wygodne rozwiązanie szczególnie do biur, gdzie ważne jest zachowanie porządku i czystości.

Kawa Lavazza w saszetkach

Lavazza w saszetkach Espresso Crema e Gusto to idealnie zrównoważona mieszanka arabiki i robusty, średnio palona, o umiarkowanej mocy i wspaniałym aromacie. Saszetki pozwalają na wykorzystanie ich w ekspresach systemu ESE, ale także dzięki adapterom, w domowych i barowych ekspresach ciśnieniowych. Espresso i lungo pozyskiwane z saszetek stanowią doskonałą bazę do innego typu napojów kawowych takich, jak np. lawa mrożona. Kawa Lavazza rozpuszczalna Zwolennicy szybkiego przygotowania kawy mogą zdecydować się także na rozpuszczalną kawę Lavazzę Prontissimo! Classico. Wyjątkowa mieszanka średnio palonej arabiki pozwala rozkoszować się dobrze wyważonym smakiem filiżanki kawy w każdych warunkach. Wystarczy zalać ją gorącą, ale nie wrzącą wodą.

Sprawdź ceny kawy Lavazza tutaj.

Testujemy najlepsze kawy na świecie: Lavazza
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here