Podstawa kuchni azjatyckiej i dań orientalnych to oczywiście sos sojowy. Wykorzystywany jest tradycyjnie od stuleci w kuchni chińskiej. Także od niedawna, wraz z rozpowszechnieniem barów orientalnych i kuchni wschodniej, cieszy się dużym zainteresowaniem w naszym kraju. Wiele osób stosuje go jako główną przyprawę do rozmaitych dań, zup, sosów i sałatek. Czym zatem różni się oryginalny sos sojowy od tradycyjnego? Oto kilka przydatnych informacji na ten temat.

Oryginalna receptura z chińskiej kuchni – sos sojowy do dań i zup

W kuchni chińskiej i innych rodzajach orientalnych potraw, króluje sos sojowy. Oryginalna receptura zakłada stosowanie prostych, lecz naturalnych składników. Jest wśród nich soja, pszenica, woda i sól. Dlatego ta kompozycja smakowa tak dobrze zakorzeniła się w krajach europejskich. Sos sojowy BIO jest smaczny i zdrowy. Zawiera znacznie mniejszą ilość soli, niż popularne sosy i płyny do przyprawiania zup, sałatek i wszelkiego rodzaju potraw. Tylko czysty sos, bez sztucznych domieszek i ze sprawdzonych składników, może nam zapewnić wspaniały i pełny smak.

Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, nie powinniśmy kupować tanich sosów, które tylko w nazwie mają zapis: sos sojowy. Ten oryginalny tworzony jest w oparciu o dawne receptury. Producenci dbają, by składniki sosu pochodziły ze sprawdzonych upraw, bez GMO i szkodliwych substancji chemicznych. Zarówno soja, jak i pszenica muszą posiadać certyfikaty jakości. Tylko w ten sposób zachowamy wspaniały smak potraw i nie narazimy się na zanieczyszczenie naszego organizmu toksynami.

Zastosowanie czystego sosu z soją zamiast tradycyjnego

Początkowo sos sojowy BIO stosowany był głównie do dań kuchni orientalnej. Dotyczy to zarówno kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, jak i wielu lokalnych odmian. Z upływem czasu zamiast tradycyjnego sosu, zaczęto stosować czysty, naturalny, certyfikowany sos, także do dań innych kuchni. Sprawdza się doskonale do przyprawiania rodzimych zup: rosołu, pomidorówki, zup warzywnych i mięsnych. Może być dodatkiem do sałatek. Doskonale sos sojowy BIO komponuje się z mięsami. Jako dodatek do marynaty, użyjemy go w zalewie pieczeniowej, do kurczaka i innych mięs drobiowych. Przysmak kuchni chińskiej, czyli kaczka, trochę zapomniana i na pewno wymagająca większych umiejętności kulinarnych – także dobrze smakuje z sosem sojowym.

Stosując czysty sos sojowy, mamy pewność, że zawiera optymalny skład, nieznacznie zmieniony w stosunku do pierwotnej receptury. Zwykłe sosy stosują zamienniki oryginalnej soli i pszenicy. Jeśli widzimy w składzie ekstrakt z soi, mąkę pszenną lub cukier, to możemy być pewni, że jest to sos syntetyczny, nienaturalny. Produkt z oznaczeniem BIO wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie naturalnych, zdrowych składników, w dodatku pochodzących z certyfikowanych, sprawdzonych upraw. W prawdziwym sosie sojowym nie znajdziemy sztucznych polepszaczy smaku ani alkoholu. Dlatego kupując sos zwracajmy uwagę na skład i oznaczenia producenta na etykiecie. Dobry sos zapewni nam wyśmienity smak potraw.

 

Sos sojowy BIO – czym różni się od tradycyjnego
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here