Przygotowywanie soków w domu to fantastyczne rozwiązanie dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Z uwagi na duży wybór urządzeń do robienia soków, podjęcie ostatecznej decyzji może okazać się jednak dość kłopotliwe. By ułatwić Ci sprawę, przedstawiamy zestawienie wad i zalet sokowirówki oraz wyciskarki wolnoobrotowej, które pozwolą Ci zdecydować, jakie urządzenie do domowej produkcji soków powinno znaleźć się w Twoim domu.

Dla kogo sokowirówka? Zalety i wady sokowirówki

Sokowirówka jest dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto chciałby cieszyć się własnoręcznie przygotowanym sokiem, ale nie ma zbyt dużo czasu na jego przygotowanie, a w dodatku dysponuje stosunkowo małym budżetem na zakup urządzenia. Soki z sokowirówki będą smakowały tym, którzy lubią klarowną, lekko wodnistą konsystencję. Z sokowirówki zadowolone będą osoby lubujące się w sokach z twardych warzyw i owoców (np. buraków, selera, marchwi, jabłek).

Do głównych zalet sokowirówki można zaliczyć:

  • praca na wysokich obrotach pozwala uzyskać dużą ilość soku w krótkim czasie;
  • sok jest klarowny;
  • niestraszne jej twarde składniki, np. burak czy seler;
  • w porównaniu z wyciskarką wolnoobrotową, sokowirówka jest najczęściej sporo tańsza;
  • można do niej wrzucać większe kawałki warzyw i owoców.

Sokowirówka ma również kilka głównych wad:

  • niekoniecznie dobrze radzi sobie z warzywami liściastymi i małymi owocami jagodowymi;
  • za sprawą wysokich obrotów, sok zawiera mniej wartości odżywczych, jest dość wodnisty i pokryty pianą;
  • sok krótko utrzymuje świeżość – należy go wypić od razu po przyrządzeniu;
  • pracuje dość głośno i trzeba ją co kilka minut wyłączać, żeby się nie przegrzała;
  • dość ciężko ją wyczyścić.

Na rynku dostępna jest cała gama modeli sokowirówek. By znaleźć tę najlepszą dla Ciebie i Twojej rodziny, zajrzyj na https://allegro.pl/kategoria/do-kuchni-sokowirowki-67453.

Dla kogo wyciskarka wolnoobrotowa? Zalety i wady wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka wolnoobrotowa jest rozwiązaniem idealnym dla osób dysponujących większą ilością czasu i większym budżetem, dla których ważne jest to, by przygotowany sok zawierał jak najwięcej wartości odżywczych. Soki z wyciskarki będą smakowały tym, którzy lubią gęstą konsystencję. Z wyciskarki będą zadowolone osoby gustujące w sokach z warzyw liściastych (np. szpinaku, jarmużu) oraz drobnych owoców jagodowych (np. borówek, jagód, porzeczki). Wyciskarka wolnoobrotowa to również świetny wybór w przypadku zwolenników ruchu zero waste. Z wiórków powstałych po wyciśnięciu warzyw i owoców można przygotować np. przekąskę w postaci zdrowych krakersów. Urządzenie przypadnie do gustu osobom lubiących multifunkcjonalność. Ucieszy je możliwość przygotowywania musów czy sorbetów.

Do głównych zalet wyciskarki wolnoobrotowej można zaliczyć:

  • za sprawą niskich obrotów, sok nie jest napowietrzony i zawiera o wiele więcej wartości odżywczych;
  • sok jest gęsty i aromatyczny;
  • sok dłużej utrzymuje świeżość – można go zrobić więcej i wypijać partiami;
  • doskonale wyciska sok z warzyw liściastych;
  • łatwo się ją czyści;
  • pracuje dość cicho;
  • w wielu modelach wyciskarek mamy dodatkowe funkcje, np. robienia sorbetów, musów, a pozostałe po wyciskaniu soku wiórki z warzyw i owoców można wykorzystać np. do zrobienia zdrowych krakersów.

Wyciskarka wolnoobrotowa ma również dwie główne wady:

  • pracuje na wolnych obrotach, co oznacza, że na uzyskanie soku trzeba poczekać nieco dłużej;
  • nie należy do najtańszych urządzeń AGD.

Na rynku dostępna jest mnóstwo modeli wyciskarek wolnoobrotowych. By znaleźć tę, która będzie idealna dla Ciebie i Twojej rodziny, zajrzyj na https://allegro.pl/kategoria/do-kuchni-wyciskarki-wolnoobrotowe-254958.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj