Domowe przetwory to bogactwo smaku, naturalnych aromatów oraz witamin w zimowe miesiące, kiedy tęsknimy za słońcem i wysoką temperaturą. Przetwory to nie to samo, co świeże owoce, ale zrobione własnoręcznie, z domowych składników wyróżniają się walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Sok z malin, który dostępny jest na sklepowych półkach to nic innego jak zbiór składników, tworzących gęstą, zawiesistą konsystencję dzięki dużej liczbie dodatków, odpowiedzialnych za trwałość i niezmienny smak. Jeśli wczytamy się dokładnie w dane, zawarte na etykiecie soku malinowego, dostrzec możemy, że większość dostępnych soków z malin w gruncie rzeczy opiera się na owocach aronii. Zrobienie domowego soku z malin jest łatwe, jednak dość czasochłonne. Niezrównana jakość warta jest jednak poświęconego czasu.

Jak zrobić domowy sok malinowy?

Aby uzyskać doskonały sok z malin należy owoce opłukać zimną, bieżącą wodą, a następnie przełożyć do dużego garnka o szerokim, nieprzywieralnym dnie. Celowo nie używamy określenia, podającego ilość malin, dlatego wszystko zależy od naszych zasobów. Im więcej, tym lepiej. Przetwory domowe w dużej ilości wystarczą na dłużej. Gdy warstwa malin przykryje dno garnka, posypujemy ją cukrem, następnie zasypujemy kolejną warstwą owoców. Czynności możemy powtórzyć kilkukrotnie, podgrzewając naczynie na niewielkim płomieniu. Maliny mieszamy, a gdy się zagotują, mieszając gotujemy przez około pięć minut. Następnie odciskamy przez gęste sitko lub gazę powstały sok, który przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy.

Powstały, gęsty sok z malin przelać należy do butelek lub słoików, które szczelnie zakręcamy i odwracamy nakrętką do dołu, aż nasze soki ulegną pasteryzacji. Nakrętka będzie wklęsła, co świadczy o prawidłowym przebiegu procesu, dzięki któremu soki zachowają świeżość.

Tak przygotowane przetwory domowe z malin możemy przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu przez wiele miesięcy. Naturalne składniki są gwarancją najlepszego smaku i właściwości.

Przygotuj przetwory domowe, dziś pora na sok z malin!
5 (100%) 1 vote

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here