Domowe przetwory to bogactwo smaku, naturalnych aromatów oraz witamin w zimowe miesiące, kiedy tęsknimy za słońcem i wysoką temperaturą. Przetwory to nie to samo, co świeże owoce, ale zrobione własnoręcznie, z domowych składników wyróżniają się walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Sok z malin, który dostępny jest na sklepowych półkach to nic innego jak zbiór składników, tworzących gęstą, zawiesistą konsystencję dzięki dużej liczbie dodatków, odpowiedzialnych za trwałość i niezmienny smak. Jeśli wczytamy się dokładnie w dane, zawarte na etykiecie soku malinowego, dostrzec możemy, że większość dostępnych soków z malin w gruncie rzeczy opiera się na owocach aronii. Zrobienie domowego soku z malin jest łatwe, jednak dość czasochłonne. Niezrównana jakość warta jest jednak poświęconego czasu.

Jak zrobić domowy sok malinowy?

Aby uzyskać doskonały sok z malin należy owoce opłukać zimną, bieżącą wodą, a następnie przełożyć do dużego garnka o szerokim, nieprzywieralnym dnie. Celowo nie używamy określenia, podającego ilość malin, dlatego wszystko zależy od naszych zasobów. Im więcej, tym lepiej. Przetwory domowe w dużej ilości wystarczą na dłużej. Gdy warstwa malin przykryje dno garnka, posypujemy ją cukrem, następnie zasypujemy kolejną warstwą owoców. Czynności możemy powtórzyć kilkukrotnie, podgrzewając naczynie na niewielkim płomieniu. Maliny mieszamy, a gdy się zagotują, mieszając gotujemy przez około pięć minut. Następnie odciskamy przez gęste sitko lub gazę powstały sok, który przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy.

Powstały, gęsty sok z malin przelać należy do butelek lub słoików, które szczelnie zakręcamy i odwracamy nakrętką do dołu, aż nasze soki ulegną pasteryzacji. Nakrętka będzie wklęsła, co świadczy o prawidłowym przebiegu procesu, dzięki któremu soki zachowają świeżość.

Tak przygotowane przetwory domowe z malin możemy przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu przez wiele miesięcy. Naturalne składniki są gwarancją najlepszego smaku i właściwości.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

1 KOMENTARZ

  1. Świetny przepis na domowe przetwory, muszę wypróbować, zwłaszcza że taki sok na zimę to świetny sposób na wzmocnienie odporności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj