Przepis na zupę pomidorową - jak zrobić zupę z pomidorów?

Domowy przepis na zupę pomidorową

Trwa sezon na pomidory. Teraz są najsmaczniejsze, wygrzane w słońcu, pełne witamin i smaku. Trzeba je jadać jak najczęściej, zarówno na surowo (na chleb, jako sałatki, na kanapkach, faszerowane), jak i przetworzone. Warto też zrobić zapasy na zimę w postaci różnych przecierów, soków, sosów, mrożone itp. Wśród potraw, które szczególnie smakują zrobione z takich mocno dojrzałych pomidorów, na pewno wyróżnia się zupa pomidorowa. Lubią ją praktycznie wszyscy. Jak zrobić pyszną pomidorową ze świeżych pomidorów?

Składniki na zupę pomidorową

  • około 2-3 kg mocno dojrzałych pomidorów,
  • cebula,
  • ząbek lub dwa czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia (najlepiej świeża),
  • oliwa (olej) lub masło
  • opcjonalnie: rosół (może być z kostki),
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki mąki

Jak zrobić zupę pomidorową?

  1. Rozpoczynamy od zeszklenia na tłuszczu cebuli i czosnku w dużym garnku, najlepiej o grubym dnie. Do cebuli dodajemy grubo pokrojone pomidory (mogą być obrane), bez twardych piętek.
  2. Dusimy, aż pomidory się rozpadną. Koniecznie trzeba często mieszać. Uduszone pomidory miksujemy lub przecieramy przez sito (jeśli komuś przeszkadzają pestki i ewentualne skórki). Całość lekko rozrzedzamy rosołem, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Z jajek i mąki robimy ciasto na lane kluski (powinno być dość gęste, ale musi się wolno lać cienkim strumieniem).
  4. Ciasto wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy łyżeczkę masła i posiekaną bazylię. Jeśli ktoś nie przepada za lanymi kluskami, to oczywiście może podać zupę z makaronem, ryżem lub np. drobnymi grzankami. Ale warto spróbować właśnie w wersji z lanymi kluskami.
Przepis na zupę pomidorową – jak zrobić zupę z pomidorów?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here