Dobrze zrealizowany przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie to gwarancja pewnego sukcesu obiadowego dla całej rodziny. To niepozorne mięso może zachwycić jakością i smakiem, a przy tym wypaść bardzo korzystnie pod względem ceny. Idealnie przyrządzony udziec z indyka może przekonać do siebie nawet największych fanów innych rodzajów mięs. Oto propozycje przyrządzenia pieczonego w rękawie udźca z indyka. To takie proste!

Pieczony udziec z indyka w rękawie bez kości

Liczba porcji: 4-5
Poziom trudności: umiarkowane
Typ dania: Obiad

Lista składników:

  • duży udziec z indyka (ok 1 kg)
  • Pół szklanki oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przyprawa curry
  • 2 ząbki czosnku
  • Ketchup
  • Ostra musztarda (francuska lub sarepska)
  • Duża cebula
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Olej, sól, pieprz, czosnek, musztardę, ketchup dobrze wymieszać.
  2. Usunąć kość z udźca z indyka mięso umyć i osuszyć.
  3. Obtoczyć dokładnie mięso w marynacie.
  4. Cebulę stroić w grube plastry i obłożyć nią mięso.
  5. Tak przygotowane mięso odłożyć do lodówki na około 12 godzin, bądź na całą noc.
  6. Mięso włożyć do rękawa wraz z przygotowaną marynatą
  7. Piec około 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza, polewać od czasu do czasu przygotowaną marynatą.
  8. Pół godziny przed końcem pieczenia odkryć folię, aby skórka się zarumieniła.
  9. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Ten sposób przygotowania pieczonego w rękawie udźca z indyka pozwala na zaskoczenie całej rodziny swoją kreatywnością. Delikatne mięso, rozpływające się w ustach, a także piękne aromaty to gotowy przepis sukces.

Innym sposobem na przygotowanie udźca z indyka pieczonego w rękawie jest połączenie go z ostrą musztardą francuską. Łatwe w przygotowaniu danie pozwala uwydatnić wszystkie walory smakowe i zapachowe prezentowanego indyka.

Pieczony udziec z indyka w musztardzie

Liczba porcji: 4-5
Poziom trudności: łatwe
Typ dania: Obiad

Lista składników:

  • Około 1,5 kilograma udźca z indyka (jeden duży)
  • Musztarda francuska
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Słodka papryka
  • Miód naturalny (około 1 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki
  • Sól, pieprz (do smaku)
  • Masło

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Wyciągnąć kość i delikatnie ponacinać mięso z zewnątrz
  3. Natrzeć mięso z obu stron pieprzem i solą
  4. Przygotować marynatę z musztardy francuskiej, oliwy z oliwek, soku z cytryny lub limonki, papryki, miodu i kolendry i posmarować indyka.
  5. Brzegi zawinąć, aby nadać indykowi ładny kształt. Ułożyć skórką do góry i odstawić na około godzinę.
  6. Nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza i włożyć indyka w rękawie wraz z marynatą na około godzinę.
  7. Po upływie tego czasu dołożyć na wierzch masło i piec jeszcze przez około 15 minut.

Wskazówka!

Użytą marynatę do upieczenia udźca z indyka można wykorzystać jako sos. Aby go przygotować należy przelać marynatę do garnka i dolać do niej śmietankę 18%, a także doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać do momentu zagęszczenia.

To rewelacyjne danie świetnie smakuje podane na ciepło z porcją ryżu lub ziemniaków, bądź po ostudzeniu w formie plasterków, jako przykrycie kanapek.

Kuchenna fantazja nie ma granic. Warto wykorzystywać cały potencjał wszystkich dostępnych produktów, aby gotowanie było ciekawą i przyjemną formą rozrywki, a nie tylko przykrym, codziennym obowiązkiem. Smacznego!

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj