Przepis na spaghetti alla carbonara - jak zrobić makaron carbonara?

Domowy przepis na spaghetti Carbonara

Makaron spaghetti idealnie komponuje się nie tylko z popularnym sosem bolognese. Carbonara to jeden z ulubionych przepisów kuchni włoskiej znany na całym świecie, który przygotowuje się błyskawicznie. Podstawę stanowi jajko oraz wędzony boczek.Kwestią gustu pozostaje dodanie do sosu śmietany, która choć w oryginalnym przepisie nie widnieje, jednak z powodzeniem dodaje się ją do sosu by danie było bardziej treściwe.

Spaghetti Carbonara – składniki (2 porcje):

  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku (lub suszonego tzw. włoskiej pancetty)
  • 150-200 g makarony spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino (lub bardziej popularnego Parmezanu, czy Grana Padano)
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz (jest bardzo ważny!)

Jak zrobić Spaghetti Carbonara?

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka najlepiej sparzyć wrzątkiem, a następnie wraz z solą dokładnie roztrzepać. Na patelni podsmażamy boczek (najlepiej bez dodatkowego tłuszczu, który i tak wytopi się z boczku).
  2. Kiedy się zarumieni dorzucamy krojony lub rozgnieciony przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy maksymalnie minutę, by nie przypalić czosnku.
  3. Zmniejszamy ogień i dodajemy do boczku makaron. Całość posypujemy połową startego sera, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
  4. Ostatnią fazą jest polanie roztrzepanymi jajkami. Nie mają się one ściąć na jajecznicę, a utworzyć charakterystyczny dla dania, kremowy sos. Zgęstnieć pozwoli im gorący makaron, więc patelnię należy zdjąć z ognia. Podajemy natychmiast.
  5. W wersji ze śmietanką jajka roztrzepujemy z dodatkiem śmietanki 30%. Boczek z czosnkiem można podlać winem wytrawnym (ok. 100 ml).
Przepis na spaghetti Carbonara – jak zrobić makaron Carbonara?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here