Przepis na sos pieczarkowy - jak zrobić sos z pieczarek?

Domowy przepis na sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy można z powodzeniem wykorzystać w kuchni w dwojaki sposób: jako sos do makaronu lub jako sos podawany do przyrządzonego mięsa. Wykonanie obydwu sosów różni się jednak nieco, dlatego przedstawiamy gotowe przepisy, które można wykonać do tych właśnie dań.

Składniki na sos pieczarkowy do makaronu

  • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 serek topiony kremowy,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu?

Masło roztopić na małym ogniu na głębokiej patelni, następnie dodać pieczarki i cebulkę, poddusić aż zredukuje się ilość soku z pieczarek. Następnie wlać śmietankę i dodać rozdrobniony serek topiony, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem, posypany natką pietruszki. Smacznego.

Składniki sos pieczarkowy do mięsa

  • 200 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 ml wywaru mięsnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sos pieczarkowy do mięsa?

Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę i podsmażyć razem na oleju. Gdy będą lekko ze złocone, podlać wywarem i dusić do zagotowania, następnie oprószyć delikatnie mąką i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno (po wymieszaniu). Idealnie sprawdzi się zarówno do pieczonych mięs jak i np. nowy dodatek do tradycyjnego schabowego. Smacznego.

 

Przepis na sos pieczarkowy – jak zrobić sos z pieczarek?
1 (20%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here