Przepis na racuchy z jabłkami - jak zrobić racuszki z jabłkami?

Domowy przepis na racuchy z jabłkami

Racuszki to idealnie danie dla dzieci na obiad. Jest słodkie, miękkie, ale jednocześnie posiada w sobie zdrowe i odżywcze jabłko. Tę potrawę przygotowywały już nasze babcie i mamy. Przepis na racuchy jabłkowe jest bardzo prosty. Przedstawiony przepis jest bez drożdży, ponieważ ich brak znacznie zmniejsza czas przygotowania potrawy.

Składki na racuszki z jabłkami

  • 4 jabłka
  • 400 ml mleka ( niepełne dwie szklanki )
  • 2 jajka ( najlepsze będą zerówki )
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru białego, bądź trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej kokosowy do smażenia

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

  1. Przesiej mąkę do miski przez sitko, dodaj cukier wanilinowy, cukier biały, bądź trzcinowy oraz sodę.
  2. Dodaj mokre składniki : mleko, jajka i wymieszaj trzepaczką, aż do momentu zlikwidowania wszystkich powstałych grudek.
  3. Jabłka dokładnie wypukaj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek i pokrój na płaskie plasterki jednakowej wielkości.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
  5. Kładź po 3 plastry jabłek bez gniazd nasiennych i dodaj łyżkę masy, aby zatopiła owoce.
  6. Smaż z obu stron około 3 minuty, aby się zarumieniły, a jabłka w środku racucha zmiękły.
  7. Podawaj wedle uznania : posypane cukrem pudrem, kefirem, czy dżemem.

Co dodatkowo warto wiedzieć?

Zawsze po skończeniu smażenia połóż placuszki na arkuszu ręcznika papierowego, aby odsączył nadmiar tłuszczu – dzięki temu będą bardziej chrupiące i zdrowe, a więc idealne dla dzieci na obiad lub podwieczorek.

W przypadku nietolerancji laktozy mleko krowie możemy zastąpić np. mlekiem migdałowym.

Przepis na racuchy z jabłkami – jak zrobić racuszki z jabłkami?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here