Przepis na placki ziemniaczane - jak zrobić plendze?

Domowy przepis na placki ziemniaczane (plendze)

Plendze to nic innego jak placki ziemniaczane. Kto ich nie lubi? Osobiści uwielbiam je, jak i wszyscy moi domownicy. Jeżeli już wezmę się za ich smażenie, to rozchodzą się w tempie ekspresowym. Żeby zrobić pyszne placki ziemniaczane potrzebujemy tylko kilku poniższych składników.

Składniki na plendze

  • 1 kg ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 1 cebula;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • sól i pieprz;
  • olej do smażenia.

Jak zrobić plendze?

Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie składniki, możemy zabrać się do robienia placków ziemniaczanych. Jest to pracochłonne ale efekt końcowy jest tego wart.

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. To samo robimy z cebulą.
  2. Odlewamy nagromadzony sok.
  3. Dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki.
  4. Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się dosyć mocno nagrzeje. Jak olej nie będzie dobrze rozgrzany, placki nam się po prostu przypalą.
  5. Na patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy kilka minut z każdej strony (powinny mieć złoto-brązowy kolor). Jeżeli chcemy chrupiące placki – smażymy chude, jeżeli miękkie w chrupiącej skorupce – smażymy grubsze. Następnie kładziemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
    Teraz wystarczy dobrać ulubiony dodatek i zjeść póki jeszcze są gorące.

Z czym podać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane świetnie smakują np. na słodko ze śmietaną i cukrem jak również wytrawnie np. z gulaszem czy sosem czosnkowym. Nadają się zarówno na obiad jak i na kolację.

Przepis na placki ziemniaczane – jak zrobić plendze?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here