Przepis na naleśniki - jak zrobić naleśniki?

Domowy przepis na naleśniki

Naleśniki to ulubione danie wielu Polaków. Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności. Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej. Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej masy i nie doprowadzić do przypalenia naleśników na patelni. Specjaliści zalecają wyrzucenie pierwszego z ich, który najczęściej należy do nieudanych.

Składniki do ciasta na naleśniki

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklankę wody (najlepiej gazowanej),
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • – 4 łyżki oleju lub tyle samo masła,
  • – odrobiny soli.

Jak zrobić naleśniki?

  1. Wyżej wymienione składniki połącz za pomocą miksera i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie konsystencja otrzymanej masy powinna przypominać gęstą śmietanę.
  2. Po upływie pół godziny rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej przy użyciu specjalnego pędzelka. Do smażenia naleśników najlepsza jest patelnia o obniżonej wysokości brzegów.
  3. Na nagrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe i poruszaj patelnią w taki sposób, by rozprowadzić je równomiernie od brzegu do brzegu. Warstwa ciasta nie powinna być gruba.
  4. Sprawdzaj spód naleśnika, a następnie lekko przechylając patelnię do dołu, podrzuć jednocześnie zawartość do góry podkręconym ruchem. Jeśli nie masz takich umiejętności, to wykorzystaj talerz lub pokrywkę do obrócenia naleśnika.
  5. Przestudzone naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą lub innym dodatkiem.
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj