Przepis na kopytka - jak zrobić kopytka?

Domowy przepis na kopytka

Przepis na kopytka ziemniaczane. Danie można jeść samodzielnie lub ewentualnie polać podsmażoną cebulką, roztopionym masłem lub sosem pieczeniowym. Kopytka mogą być, także idealnym dodatkiem do gulaszu lub pieczeni.

Składniki (na około 4 porcje)

  • 1kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200g mąki + trochę mąki do podsypywania

Sposób przygotowania – jak zrobić kopytka?

  1. Ziemniaki należy umyć, obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść na jednolite ciasto.
  3. Ciasto położyć na stolnicę lub blat posypane mąką. Podzielić je na 6 części, a następnie z każdej części uformować wałeczek grubości kciuka i obtoczyć go dobrze w mące. Każdy wałek należy pociąć na małe kawałki o szerokości około 2cm.
  4. Zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, ustawiamy temperaturę tak aby delikatnie się gotowała.
  5. Kopytka należy gotować porcjami. Trzeba wkładać je ostrożnie do wody i następnie gotować około 2-3 minuty, aż do momentu jak kopytka wypłyną na powierzchnię i zrobią się miękkie. Podczas gotowania, od czasu do czasu przemieszać kopytka (najlepiej drewnianą łyżką), żeby nie przykleiły się do dna garnka.
  6. Ugotowane kopytka należy wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerz.

Wskazówki

  • Ilość mąki dodana do kopytek może się różnić w zależności od wilgotności ziemniaków.
  • Im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.
  • Jeśli chcemy zostawić kopytka na drugi dzień, najlepiej przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, polać olejem i przemieszać, a następnie przykryć i wstawić do lodówki.
Przepis na kopytka – jak zrobić kopytka?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here