Przepis na kluski śląskie - jak zrobić pyszne kluski śląskie?

Domowy przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie należą do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Tradycja, prostota i krótki czas przygotowania sprawiają, że Polacy chętnie przygotowują je na codzienny czy świąteczny obiad.

Przygotowanie klusek śląskich jest łatwe, składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jeśli chcemy, żeby nasze danie miało bardziej odświętny charakter zastąpmy zwyczajowe ziemniaki właśnie kluskami śląskimi.

Składniki na kluski śląskie

Co potrzebujemy, aby przygotować pyszne kluski śląskie?

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • łyżka masła
  • szczypta soli (do smaku)

Jak przygotowujemy kluski śląskie ?

  1. W osolonej wodzie gotujemy obrane wcześniej ziemniaki. Po ugotowaniu miękkie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodając masło, aby konsystencja była bardziej jedwabista. Masę ziemniaczaną delikatnie uklepujemy na dnie miski. Dzielimy przestrzeń ziemniaczana na 4 części, odrywamy jedną część.
  2. W wolnym miejscu wsypujemy mąkę ziemniaczaną, równo co do powierzchni masy ziemniaczanej. Dodajemy jajka i zagniatamy, do momentu aż masa będzie jednolita i gładka.
  3. Następnie z tak wyrobionej masy formujemy kluski. Wielkość w zależności od preferencji. Kulkę ziemniaczaną delikatnie uciskamy i robimy wgłębienie na środku.
  4. Kolejno wkładamy przygotowane kluski do posolonej, wrzącej wody i gotujemy 4 min, do momentu aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  5. Wyjmujemy ugotowane kluski, odsączamy i kładziemy na półmisek.
  6. Po wystygnięciu polewamy kluski ciemnym sosem, podajemy z dowolnym mięsem i ulubiona surówką.

Smacznego 🙂

 

Przepis na kluski śląskie – jak zrobić pyszne kluski śląskie?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here