Przepis na kapuśniak - jak zrobić pyszny kapuśniak?

Domowy kapuśniak – jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowej,
  • 25 dag wołowiny,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki, liście z pora,
  • liście z selera,
  • 50 dag kapusty kiszonej,
  • 25 dag kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 pieczarek,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 6 ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek mielony,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • maga,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić domowy kapuśniak?

  1. Porcję rosołową oraz wołowinę należy dokładnie umyć i włożyć do garnka z 3 litrami zimnej wody. Następnie do tego dodajemy oskrobaną i umytą marchewkę oraz pietruszkę i umyte liście z pory i selera. To gotujemy 30 minut, po czym dodajemy sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Następnie gotujemy to jeszcze 1,5 godziny, po czym przecedzamy cały wywar.
  2. W międzyczasie gdy wywar się gotuje obieramy ziemniaki, kroimy je w średnią kostkę, myjemy oraz gotujemy do miękkości, także kapustę siekamy na drobne kawałki i gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiełbasę kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy przecier pomidorowy. Mięso z porcji rosołowej obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z mięsem wołowym.
  3. Do przecedzonego wywaru dodajemy ugotowane ziemniaki, kapustę, pieczarki z cebulą, kiełbasę oraz mięso z wywaru. Wszystko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, kminek oraz magę do smaku i gotujemy około 20 minut. Na koniec, gdy zupa będzie już ugotowana kroimy na drobno natkę pietruszki i dodajemy do zupy tuż przed jedzeniem. Możemy również posypać zupę natką pietruszki bezpośrednio na talerzu.

kapuśniak, kapuśniak przepis, kapuśniak z kiszonej kapusty, kapuśniak z młodej kapusty, przepis na kapuśniak, zupa kapuśniak, kapuśniak na żeberkach, kapuśniak ze słodkiej kapusty, kapuśniak ze świeżej kapusty, kapuśniak z białej kapusty, kapuśniak zupa, kapuśniak magdy gessler, kapuśniak z młodej kapusty przepis, przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty, kapuśniak kcal, kapuśniak bez mięsa, zasmażka do kapuśniaku, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, kapuśniak kalorie, kapuśniak na golonce, kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, kapuśniak z kiszonej, zupa kapuśniak przepis, przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Przepis na kapuśniak – jak zrobić pyszny kapuśniak?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here