Przepis na ciasto na pierogi - jak zrobić ciasto na pierogi?

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Zrobienie dobrego ciasta na pierogi jest nie lada wyzwaniem nie tylko dla początkującej pani domu. Do wyrobienia ciasta na pierogi trzeba mieć dużo siły i cierpliwości. Pyszne ciasto na pierogi można zrobić już z 5 składników.

Przepis na ciasto na pierogi

  • 0,5 kg mąki najlepiej typ 450
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania ciasta

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać na stolnice i uformować z niej kopiec. Zrobić dziurę w kopcu wbić jajko i wlać olej. Dodać sól i zarabiać nożem dolewając przy tym wodę. Gdy składniki będą połączone to zagniatać ręką aby otrzymać dobrze wyrobione ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy w przekroju pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto należy przykrywać lnianą ściereczką, aby nie obeschło.

Wykonanie w robocie kuchennym:

Wszystkie składniki wrzucamy do misy, przykrywamy. Włączamy robot na najwyższe obroty. Po około 4 min. ciasto jest już gotowe. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i przykrywamy lnianą ściereczką.

Ciasto na pierogi dzielimy na części. Jedną część dajemy na podsypaną mąką stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. W rozwałkowanym cieście wykrawamy krążki- najlepiej szklanką. Na środek każdego krążka dajemy przygotowany wcześniej farsz. Krążek składamy na pół, zlepiamy i karbujemy palcami bądź widelcem. Tak przygotowane pierogi układamy na przygotowanej wcześniej tacce wyłożonej lnianą ściereczką. Gdy zrobione są już wszystkie pierogi to gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie. Gotujemy około 5 min, od momentu wypłynięcia.

ciasto na pierogi, przepis na ciasto na pierogi, ciasto na pierogi magdy gessler, pierogi ciasto, ciasto na pierogi ruskie, ciasto na pierogi przepis, ciasto na pierogi bez jajka, idealne ciasto na pierogi, jak zrobić ciasto na pierogi, dobre ciasto na pierogi, przepis na ciasto do pierogów, pierogi ruskie ciasto, ciasto na pierogi ewy wachowicz, miękkie ciasto na pierogi, ciasto na pierogi thermomix, ciasto na pierogi z jajkiem, ciasto na pierogi gessler, ciasto na pierogi z olejem, ciasto na pierogi kwestia smaku, ciasto na pierogi z masłem

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj