Przepis na ciastka owsiane - jak zrobić domowe ciasteczka owsiane?

Ciasteczka owsiane są świetną, bardzo zdrową przekąską. Możemy je kupić w wielu sklepach. ale warto upiec je też samemu.

Składniki do ciastek owsianych

Do przygotowania czterech porcji będziemy potrzebować:

  • 85 g margaryny,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 225 g owsa,
  • zimna woda, do związania ciasta.

Przygotowanie ciastek owsianych

Czas przygotowania wynosi 15 minut, czas gotowania również 15, czyli w 30 minut jesteśmy w stanie przygotować takie pyszne ciasteczka. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wkładamy blaszkę do pieczenia lub specjalną deskę z pergaminem. W dużej misce ucieramy margarynę z mąką, a mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, a następnie owies. Dodajemy tyle zimnej wody, aby związać ciasto, ale nie przesadzajmy z ilością, musi być lepkie. Obróćmy ciastko owsiane na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkujmy. Pokrójmy na kawałki  i umieśćmy na specjalnie przygotowanej blasze do pieczenia. Pieczmy przez 15-20 minut, aż ciasteczka staną się twarde.

Wskazówka

Płatki owsiane najlepiej robić ze średniej mąki owsianej, czyli z gatunku owsa od bardzo drobnego po szorstką odmianę. Tradycyjne szkockie ciastka owsiane zwykle są ze smalcem lub nim maszczone, aby miały oryginalny smak. Możemy go jednak zastąpić margaryna, aby uzyskać bogatszy smak i teksturę.

Ciasteczka owsiane powoli uwalniają energię, mają niską zawartość tłuszczu i są pełne błonnika i witamin. Dlatego są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.

ciastka owsiane przepis, przepis na ciastka owsiane, przepis na ciastka z płatków owsianych, dietetyczne ciastka owsiane przepis, przepis na ciastka owsiane dietetyczne, ciastka owsiane przepisy, ciastka owsiane z miodem przepis, przepisy na ciastka owsiane, ciastka owsiane z żurawiną przepis, przepis na ciastka owsiane z miodem

Przepis na ciastka owsiane – jak zrobić domowe ciasteczka owsiane?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here