Przepis na barszcz ukraiński - jak zrobić barszcz ukraiński?

Domowy przepis na barszcz ukraiński

Oczywiście podstawą każdego dobrego barszczu jest wywar- najlepiej z boczku bądź z innej wędzonki. Jeśli ktoś nie lubi smaku wędzonki to polecamy barszcz na rosole. Naturalnie w sklepach można kupić gotowe  mrożone mieszanki barszczu ukraińskiego czy barszcz w torebce. jednak przecież to nie to samo co domowy barszcz. Oczywiście zrobienie dobrego barszczu jest nie lada wyzwaniem lecz potem satysfakcja gwarantowana.

Składniki:

  • 30 dag żebra wędzonego bądź skóry z boczku
  • 1 większa marchew
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 15 dag kapusty białej
  • 1 cebula
  • 25 dag buraków
  • 25 dag pomidorów świeżych bądź z puszki
  • 1 jabłko
  • 10 dag fasoli jaś
  • około 1/2 szklanki śmietany bądź jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie barszczu ukraińskiego:

Opłukaną fasolę zostawiamy do moczenia około 12 h przed gotowaniem zupy. Buraczki gotujemy w skórkach wcześniej- może być nawet dzień wcześniej. Mięso  zalewamy około 1 l wody dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Mięso gotujemy do miękkości., wyjmujemy. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę i cebule kroimy na małe cząstki. Do gotującego się wywaru dodajemy fasolę i  jabłko. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do zupy. Na samym końcu dodajemy pomidory oraz zieloną pietruszkę.

Przyprawiamy. Do miseczki wlewamy śmietanę bądź jogurt wlewamy do tego odrobinę gorącej zupy. Mieszamy, następnie wlewamy powrotem do zupy.

barszcz ukraiński, barszcz ukraiński przepis, przepis na barszcz ukraiński, barszcz ukraiński z fasolą, barszcz ukraiński magdy gessler przepis, barszcz ukraiński ewy wachowicz, barszcz ukraiński prosty przepis, barszcz ukraiński magdy gessler, barszcz czerwony ukraiński, jak zrobić barszcz ukraiński

Przepis na barszcz ukraiński – jak zrobić barszcz ukraiński?
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here