Dieta bezglutenowa dedykowana jest dla osób, które są chore na chorobę Duhringa, celiakię (chorobę trzewną) lub mają problemy z nietolerancją glutenu (mogą to być reakcje alergiczne). W diecie bezglutenowej chodzi o to, by produkty spożywcze nie miały żadnego związku ani styczności z glutenem. Ponieważ na liniach produkcyjnych gluten może się przemycić nawet w śladowych ilościach, warto kupować produkty bezglutenowe od firm, które koncentrują się na produktach bez glutenu. Dowiedz się, jak możesz zdobyć prawdziwe pieczywo bezglutenowe, a także inne produkty bezglutenowe.

  1. Produkty bezglutenowe nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu
  2. Pieczywo bezglutenowe jako podstawa diety bez glutenu
  3. Chleb bezglutenowy dla osób z celiakią

Najwięcej alergii i podłożu pokarmowym może wywoływać gluten. Konkurować z nim w tym rankingu mogą jedynie produkty mleczne. Gluten wchodzi w skład pieczywa pszennego i żytniego. Gluten znajduje się w owsie, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie i w kamucie. Osoby, które nie tolerują glutenu, nie mogą spożywać chleba z takich zbóż, gdyż błędy dietetyczne kontynuowane przez dłuższy czas mogą wywołać chorobę zwaną celiakią. Chleb żytni musi być zastąpiony przez pieczywo bezglutenowe. Więcej o zaletach pieczywa bezglutenowego przeczytasz na stronie www.zdrowamicha.pl.

Produkty bezglutenowe nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu

Każdy człowiek chce normalnie funkcjonować. W przypadku dolegliwości związanych z celiakią zwykłe pieczywo trzeba wymienić na pieczywo bez glutenu. Chleb na bazie pszenicy lub żyta ma swoje bezglutenowe odpowiedniki. Chleby bezglutenowe są wypiekane z mąki gryczanej, mąki jaglanej oraz z mąki ryżowej. Wprowadzenie do diety chleba bez glutenu niesie ze sobą wiele korzyści. Znikają uciążliwe objawy takie jak wysypki na skórze, nudności lub wzdęcia, a poza tym z uwagi na bardzo dużą ilość błonnika, można spodziewać się lepszej przemiany materii. Chleb bezglutenowy jest smaczny i bardzo syty, dzięki czemu można zapanować nad uczuciem głodu (co jest bardzo ważne w czasie odchudzania). Więcej o chlebie dowiesz się od Zdrowa Micha.

Pieczywo bezglutenowe jako podstawa diety bez glutenu

Ciasto do wypieku chleba bezglutenowego nie może mieć żadnej styczności z glutenem. Chociaż firmy spożywcze stosują najwyższe standardy produkcji, nie da się uniknąć, że do ciasta nie przedostaną się śladowe ilości glutenu. Dlatego tak ważne jest, by kupować wyłącznie produkty, które powstają w firmach specjalizujących się w produktach gluten free. Produktów „skażonych” glutenem nie można rekomendować osobom będącym na diecie bezglutenowej. Firmy działające w sektorze spożywczym, gdy nie mają linii produkcyjnej wyłącznie dla produktów bez glutenu, powinny informować konsumentów o tym, że w składzie może być gluten.

Chleb bezglutenowy dla osób z celiakią

Celiakia (inaczej choroba trzewna) to choroba, która ma związek z uwarunkowaniami genetycznymi. W przypadku tej choroby używa się również określenia trwała nietolerancja glutenu. Początkowo twierdzono, że celiakia zagraża wyłącznie dzieciom, ale z czasem ta teoria uległa weryfikacji. Na celiakię można zachorować bez względu na wiek. Jest to choroba autoimmunologiczna — trzeba się z nią borykać przez całe życie. W procesie chorobowym, na skutek negatywnego oddziaływania glutenu na jelita, dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, co w konsekwencji wywołuje zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu pożywienia, co ma wpływ na ogólną kondycję organizmu. Przyjmuje się, że osób w ogóle nie wie o tym, że ma celiakię. W przypadku objawów charakterystycznych dla choroby trzewnej warto zdecydować się na specjalistyczne badania, które chorobę wykryją lub wykluczą.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here