Patelnia żeliwna to doskonałe narzędzie do gotowania. Dzięki niemu już można zapomnieć o pośpiechu podczas gotowania – a przy okazji można zaoszczędzić mnóstwo czasu. Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, więc można używać go na kuchence indukcyjnej. Żeliwo posiada również inną unikalną cechę: utrzymuje wysoką temperaturę nawet po odłączeniu od źródła ciepła, pozwalając na kontynuowanie gotowania nawet po zdjęciu z patelni. Oznacza to, że możemy utrzymać obiad w cieple, gdy kończymy inne zadania w domu – i możemy dodać składniki, takie jak makaron lub quinoa, tuż przed podaniem, zamiast czekać, aż obiad będzie gotowy. Potrawy przyrządzone na patelni żeliwnej odznaczają się doskonałym wysmażeniem i wysokimi walorami smakowymi.

Żeliwne patelnie – cechy naczyń z żeliwa

Patelnie żeliwne są popularnym wyborem do przygotowywania jedzenia, ponieważ dobrze utrzymują ciepło, pozostając przy tym stosunkowo ciężkie i stabilne. Mają również nieprzywierającą powierzchnię, co ułatwia czyszczenie. Żeliwo może być używane do wszystkiego, od grillowania potraw, przez smażenie, do pieczenia. Można też na nich dusić jedzenie, jeśli dysponujemy pasującą pokrywką. To świetny wybór do kuchni, ponieważ dobrze zatrzymuje ciepło, więc jedzenie gotuje się szybko i równomiernie. Ponadto, żeliwo jest nieprzywierające i łatwe do czyszczenia.

Emaliowana powłoka, którą pokryte są żeliwne patelnie, sprawia, że można je bezpiecznie stosować na wszystkich rodzajach naczyń kuchennych. Żeliwo jest również solidne, wytrzymałe, dzięki temu jest odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Jest to zasadniczy plus patelni z żeliwa, gdyż często używamy przy gotowaniu widelca lub noża, który może uszkodzić powierzchnię naczynia o niskiej wytrzymałości. Jeśli będziemy odpowiednio dbać o patelnię z żeliwa, z pewnością będzie nam służyć przez długie lata. Warto pamiętać, że naczynia z żeliwa lepiej myć ręcznie, niż w zmywarce, unikniemy w ten sposób ryzyka, że patelnia ulegnie uszkodzeniu. Ten rodzaj patelni zdecydowanie woli też kontakt z czystą wodą i szmatką niż z agresywnymi detergentami do mycia.

Patelnie żeliwne – smażenie naleśników czy kotletów jeszcze nigdy nie było tak przyjemne

Patelnie żeliwne są nie tylko doskonałe do gotowania na wszystkich typach kuchenek – indukcyjnych lub gazowych czy elektrycznych. Są również idealne do pieczenia i zapiekania potraw, co czyni je doskonałymi narzędziami do gotowania na świeżym powietrzu (np. grillowania). Szybko się nagrzewają i już w kilka chwil po włączeniu kuchenki możemy zabierać się na przygotowywanie jedzenia. Dysponując dobrej jakości patelnią z żeliwa, jesteśmy w stanie na nowo odkryć niektóre potrawy i przypomnieć sobie, że przyrządzanie dań może być przyjemne. Na takiej patelni usmażymy kurczaka, stek z wołowiny, jajka sadzone i solidną porcję naleśników, jest to więc naczynie uniwersalne i wielofunkcyjne.

Rodzaje patelni z żeliwa – patelnie w różnych kształtach i o różnych rozmiarach

Oferta dostępnych na rynku patelni żeliwnych umożliwia nam wybranie odpowiedniego naczynia dla swoich potrzeb. Kupując nową patelnię i rozważając, który rodzaj będzie dla nas najlepszy, musimy wziąć pod uwagę to, jak często gotujemy i jak liczną mamy rodzinę. Jeśli często gościmy dużą ilość znajomych, przyda nam się egzemplarz patelni o większej pojemności. Głęboka patelnia żeliwna pozwala przygotować jednorazowo większą ilość jedzenia, a więc będzie idealna na imprezy, na których planujemy podać potrawy smażone lub takie, które należy przygotować w piekarniku.

W sklepach znajdziemy patelnie z odkręcaną rączką, które będą idealne, jeśli będziemy chcieli często korzystać z piekarnika. Ważne jest też to, żeby wybierać do swojej kuchni produkty sprawdzonych producentów i renomowanych marek. Kupując najlepsze patelnie żeliwne, zapewniamy sobie jakość i zadowolenie. Dobra patelnia żeliwna to przyjemniejsze i szybsze gotowanie, a także równomierne rozprowadzanie ciepła. Patelnie wykonane z naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, mogą poprawić jakość życia i rozbudzić na nowo miłość do dobrego jedzenia.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj