Odchudzanie wcale nie musi być męczące i monotonne. Wystarczy, że zadbasz o to, aby Twoje niskokaloryczne menu było nie tylko zdrowe, ale także smaczne i różnorodne. Dzięki temu każdy posiłek będzie czystą przyjemnością i bombą smaków dla Twojego podniebienia. Co jeść, żeby schudnąć? Sprawdzamy!

Warzywa – podstawa niskokalorycznego menu

Jeśli do tej pory warzywa gościły na Twoim talerzu dość rzadko, to najwyższy czas to zmienić, bo to właśnie one są podstawą niskokalorycznego menu. Znajdziesz w nich nie tylko witaminy i minerały, ale także mnóstwo błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na przemianę materii. Regularne spożywanie warzyw pomoże Ci w usprawnieniu pracy jelit i sprawi, że raz na zawsze pożegnasz się z zaparciami.
W niskokalorycznym menu nie może zabraknąć również owoców, które pomimo zawartych w nich cukrów prostych nie powinny być całkowicie eliminowane z diety. Podczas odchudzania najlepiej sprawdzą się na przykład borówki, truskawki, grejpfruty, jagody czy żurawina.

Białko, węglowodany i tłuszcze w niskokalorycznym menu

Komponując niskokaloryczne menu, nie można zapomnieć o białku, które jest głównym budulcem mięśni. Do jego pełnowartościowych źródeł zaliczamy między innymi chude mięso i tłuste ryby, czyli kurczaka, indyka, łososia czy tuńczyka. Równie dużo aminokwasów mają jajka oraz nabiał.

A co z węglowodanami? Nie należy się ich bać, nawet stosując niskokaloryczne menu, bo to właśnie one zapewniają Twojemu ciału energię. Strzałem w dziesiątkę będą produkty zbożowe i kasze, które zawierają także błonnik pokarmowy.

Co więcej, na każdej diecie warto ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je roślinnymi, które znajdziesz w oliwie z oliwek, nasionach, awokado, orzechach, siemieniu lnianym, a nawet w nasionach roślin strączkowych.

A może niskokaloryczne menu w postaci diety pudełkowej?

Jeśli chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy, ale nie wiesz, jak samodzielnie opracować niskokaloryczne menu, to z pomocą przychodzi catering dietetyczny, w którego ofercie znajdziesz dietę stworzoną specjalnie z myślą o odchudzaniu. Plan żywieniowy, który możesz zamówić w różnych wariantach kalorycznych, to smaczny, zdrowy i skuteczny sposób na redukcję tkanki tłuszczowej i osiągnięcie wymarzonej sylwetki.

Co znajdziesz w niskokalorycznym menu? Przede wszystkim mnóstwo warzyw i owoców oraz produktów zbożowych, które są bogactwem błonnika pokarmowego. Nie brakuje również pełnowartościowych źródeł białka, czyli chudego mięsa i nabiału, oraz tłuszczów roślinnych. A jak wygląda to w praktyce? Przykładowe posiłki w niskokalorycznym menu to między innymi domowy budyń waniliowy z sosem malinowym, klasyczna ryba po grecku z siekaną świeżą natką czy dyniowe curry z tofu i nerkowcami. Brzmi pysznie, prawda?

Niskokaloryczne menu pod lupą, czyli co jeść, żeby schudnąć
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here