Mięso - wybierz dobrze

Podstawowy podział mięsa, dobrze znany nam wszystkim, to podział na mięso białe i czerwone. Wbrew powszechnemu mniemaniu, kluczowym czynnikiem różnicującym jest zawartość tłuszczu, a nie kolor włókien. Z tego też powodu mięso strusia, mimo ciemnej barwy zaliczymy do białych, a schab, który po obróbce termicznej przybiera jasną barwę, pozostanie mięsem czerwonym. Niższa zawartość tłuszczu oznacza także niższą kaloryczność, stąd popularne określenia “mięsa chudego”.

Zdrowa porcja

Dietetycy są zgodni co do faktu, że mięso białe jest dla naszego organizmu łatwiej strawne i z tego też powodu może być spożywane częściej. “Częściej” nie jest jednak precyzyjną miarą czasu i dla każdego konsumenta może oznaczać coś innego. Bazując na badaniach i publikacjach naukowych, możemy przyjąć, że bezpieczna ilość, to dwa do trzech posiłków z mięsa białego w ciągu tygodnia. Jeśli chodzi o mięso czerwone, zalecane spożycie jest znacznie niższe i oscyluje w granicach od czterech do pięciu posiłków miesięcznie. Nie oznacza to, że w pozostałym czasie powinniśmy żywić się jedynie warzywami. Doskonałym sposobem urozmaicenia diety są ryby – zarówno gotowane, jak i pieczone.

Miłośnikom schabowego zalecane ilości mogą wydać się skrajnie małe. Jednak to właśnie taki sposób odżywiania gwarantuje dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym zniwelowaniu ryzyka chorób. Warto dodać, że najwłaściwszym sposobem przyrządzania mięsa jest gotowanie na parze. Nie wyzwoli ono wprawdzie tak wielu pożądanych aromatów i zapachów, ale pozwoli zachować te pierwiastki, które ulegają destrukcji podczas pieczenia lub smażenia. Jeśli gotowanie na parze budzi naszą niechęć, to warto spróbować pieczenia w folii lub grillowania. Takie procesy spowodują wytopienie większości tłuszczu, a jednocześnie pozwolą na zachowanie jakże ważnych walorów smakowych.

Co kupić, jak przyrządzić?

Kupując z myślą o zdrowiu, starajmy się wybierać kawałki chude, bez przerostów tłuszczowych. Najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych znajdziemy w cielęcinie, ponadto jest ona bogata w potas, wapń i fosfor. Również królik, choć mało popularny na naszych stołach, jest zdrowym i cennym źródłem wartościowych substancji. Nie strońmy też od używania ziół. Cennym adresem dla smakoszy jest strona Swiezemieso.pl, która nie tylko oferuje szeroki wybór produktów o gwarantowanej jakości, ale również stanowi źródło inspiracji i z pewnością zachęci do poznawania nowych smaków. Warto eksperymentować!

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj