Mąka sitkowa rodzaj mąki uzyskiwanej z pszenicy lub żyta i poddawanej odpowiedniemu przetworzeniu tzw. hybrydowemu. To rodzaj mąki chlebowej, która jest odpowiednia do wypieku pieczywa. Zmielone ziarna zboża nie zostają dodatkowo przesiewane przez sito. Nazwa mąki pochodzi od procesu produkcji, który polega m.in. na odsianiu części grubszych otrębów. Bardziej popularna jest mąka żytnia, z której uzyskujemy chleb sitkowy. Ponadto ten rodzaj mąki stosowany jest do przygotowania innych tradycyjnych potraw.

Sposób produkcji mąki sitkowej

Aby uzyskać mąkę sitkową należy drobno zmielić ziarna pszenicy lub żyta. W pierwszym etapie za pomocą specjalnych urządzeń tzw. mlewników ziarno zostaje mechanicznie rozdrobnione, a następnie oczyszczone za pomocą tzw. odsiewaczy płaskich. Do przemiału wykorzystuje się całe bielmo, jakie znajduje się w ziarnie, co oznacza, że używa się części gromadzących substancje odżywcze oraz części okrywy owocowo-nasiennej, czyli tak zwane otręby.

Klasyfikacja mąki

Mąka sitkowa posiada oznaczenie Typ 1400 i stanowi rodzaj mąki pośredniej między Luksusową (Typ 550), a mąką razową (Typ 2000). Zgodnie z tą klasyfikacją typ 1400 dotyczy zarówno mąki żytniej, jak i pszennej i oznacza poziom zanieczyszczenia mąki otrębami.

Popiół w mące

Zawartość substancji mineralnych w mące określana jest mianem popiołu. W celu określenia tej zawartości próbka mąki jest spopielana w porcelanowym tygielku w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni Celsjusza. Pozostały popiół stanowią substancje mineralne. Typ mąki, który jest oznaczony na opakowaniu stanowi pozostałość popiołu w procentach pomnożona przez 1000.

Podstawowe zastosowanie mąki sitkowej

Mąka sitkowa ma zastosowanie w piekarnictwie. Jest niezwykle drobna i sypka, dlatego wykorzystuje się ją przede wszystkim do wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Chleb sitkowy upieczony z mąki żytniej znakomicie smakuje z dodatkiem śliwek, rodzynek oraz kminku. Poza tym mąką sitkowa używana jest także do przygotowania zakwasu na tradycyjny żur. Poza tym można ją wykorzystać do przygotowania blinów razowych. Używa się jej również do produkcji spirytusu oraz gatunkowych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że jest lekka i można ją także stosować do wypieku ciast oraz smażenia naleśników. Oprócz tego staje się coraz częściej stosowana do przygotowania makaronu ze względu na swoje walory spożywcze. Znakomita mąka żytnia w sklepie naturalniezdrowe pochodzi wyłącznie z polskich zbóż i charakteryzuje się wysoka jakością, niską zawartością glutenu oraz niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu jest ważnym elementem diety niskokalorycznej. W 100 g mąki sitkowej znajduje się 71 g węglowodanów, w tym 2,5 g stanowią cukry, a 5,9 g białko. Sposób wytwarzania mąki żytniej sitkowej nawiązuje do tradycyjnych metod, dzięki czemu otrzymujemy wysokogatunkowy produkt doskonały do przygotowania zakwasów.

Mąka sitkowa – produkt do wypieku chleba oraz do przygotowania zakwasu
5 (100%) 1 vote

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here