Kasza, a właściwie prażona, brązowa kasza gryczana, to ziarno popularne w Polskiej kuchni. Jest to rodzaj jedzenia, które silnie odczuwasz w ten czy inny sposób, ponieważ jego smak i aromat są mocne i wyraźne. Jeśli jesteś fanem smaku, jaki zapewnia kasza bio, na pewno spodoba Ci się to proste danie: kaszotto gryczane z grzybami. Polecamy, ponieważ kasza jest wysoce kompatybilna z cebulą i grzybami, które jesienną porą możemy w Polsce dostać w obfitości.

Kaszotto gryczane z grzybami – składniki

Danie to nadaje się zarówno jako obiad, jak i przystawka. Jeśli zostanie do niego użyta kasza bio, jest to zdrowa kuchnia wegańska. Czas przygotowania – 10 minut, czas gotowania – 20 minut, zatem jest to danie, na które czas znajdą nawet zabiegane osoby. Poniższy przepis odnosi się do wykonania porcji dla maksymalnie sześciu osób, w zależności od wielkości dania i apetytu. Jeśli chodzi o składniki, to potrzebne będą 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża lub 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane! Do tego oczywiście konieczna będzie szklanka kaszy (najlepiej kasza bio gryczana), półtora szklanki bulionu warzywnego lub szklanki wody, a w niej dwie, naturalne, pozbawione soli kostki bulionowe. Koniecznie będzie oczywiście przygotowanie garści białych lub brązowych grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w plastry. Idealnie nadają się do tego prawdziwki, kozaki bądź podgrzybki, ale „z braku laku” kaszotto gryczane z grzybami typu pieczarki również powinno wyjść smacznie. Sól i świeżo zmielony pieprz – to przyprawy konieczne do podkręcenia smaku, a zmielony świeży koperek i / lub natka pietruszki, zgodnie z preferencjami, mogą stanowić znakomite (i zdrowe) ukoronowanie dania.

Przygotowanie kaszotta

Zacznij od rozgrzania oleju – najlepiej w głębokim rondlu lub na patelni ze specjalnym dnem. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie złota. Czas na dodanie kaszy! Zamieszaj ją, aby kasza bio została ładnie połączona z olejem na patelni. Kontynuuj smażenie, często mieszając zawartość rondla, aż kasza będzie ładnie opieczona, a cebula lekko zrumieniona z każdej strony. Zwykle ten etap trwa około 7 minut. Kolej na bulion lub wodę z kostkami bulionowymi. Wlej wybrany składnik na patelnię/rondel i zacznij całość powoli doprowadzać do wrzenia. W to wszystko wmieszaj przygotowane grzyby, następnie daj na mniejszy ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż uzyskany płyn zredukuje się. Ten krok oczekiwania na kaszotto gryczane z grzybami trwa około 15 minut. W tym czasie delikatnie zamieszaj smakołyki na patelni/w rondlu tylko raz, ponieważ na pewno chcesz, aby kasza stała się papkowata. Już tylko krok dzieli Ciebie i Twoich bliskich od pysznej konsumpcji! Naczynie należy zdjąć z ognia, mieszankę doprawić solą i pieprzem. Do tego dorzuć wybraną zieleninę (koperek, pietruszkę lub jedno i drugie) i podawaj od razu. Fajnym pomysłem jest zadbać o dodatkowe świeże zioła do uzupełniania poszczególnych porcji, jeśli wśród łasuchów jest ktoś będący ich szczególnym fanem. Życzymy smacznego!

Jesienne kaszotto gryczane z grzybami
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here