Yerba mate to przede wszystkim dobroczynnie działająca na zdrowie herbata. Wytwarzana jest z liści oraz łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego, które są sproszkowane. Yerba mate ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Regularne picie yerba mate przede wszystkim bardzo pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Jakie jeszcze płyną zalety z picia yerba mate – zobacz opinie ekspertów z taragui.com.

Czym jest yerba mate?

Yerba mate znana była w bardzo odległych czasach, ponieważ już w XVII wieku korzystano z jej dobrodziejstw. Z czasem zaczęto odkrywać i doceniać pozytywne właściwości, rozprzestrzeniając herbatę na pozostałe kontynenty. Pierwotnie występuje w Ameryce Południowej. Dzisiaj znana jest już na całym świecie.

Yerba mate jest suszem  z liści i gałęzi ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone, bardzo wysokie drzewo. Sproszkowana herbata ma bardzo wiele zastosowań. Dzisiaj yerba mate jest znana na całym świecie, ponieważ daje więcej energii niż kawa, bez jej skutków ubocznych (np. wypłukiwania magnezu z organizmu).

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego przygotowuje się zupełnie inaczej niż tradycyjną herbatę czy kawę. Do naczynia wsypujemy odpowiednią ilość yerba mate i kilkakrotnie ją zaparzamy. Do picia yerba mate może posłużyć kilka cennych akcesoriów. Yerba mate ma też zupełnie inny smak niż tradycyjna herbata, ponieważ jest o wiele bardziej gorzka, dlatego na początku może do siebie zniechęcić.

Właściwości zdrowotne yerba mate

Bardzo ciężko jest zliczyć wszystkie właściwości yerba mate, ponieważ cały czas odkrywane są nowe zalety tego naparu. Przede wszystkim yerba mate likwiduje oznaki zmęczenia i dodaje energii. Jest to jedna z jej najważniejszych i najbardziej znanych zalet. Ponadto w jej składzie znajdują się tylko i wyłącznie naturalne składniki, które są całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu.

W tym sproszkowanym naparze występuje bardzo dużo przeciwutleniaczy, między innymi: polifenole, kwas chlorogenowy czy saponiny. Ich stężenie jest na tyle duże, że mogą zapobiegać powstawaniu nowotworom oraz poprawiać odporność.

Osoby chcące prowadzić albo prowadzące aktywny tryb życia powinny postawić na regularne spożywanie yerba mate, ponieważ dostarcza ona dużej dawki energii. W związku z czym, łatwiej zmotywować się do wykonywania aktywności fizycznej.

Dzięki regularnemu piciu yerba mate możemy poprawić krążenie krwi. Yerba mate to również źródło cennych witamin i składników mineralnych.

Najnowsze badania wskazują, że picie yerba mate może wspomagać osoby z cukrzycą i wysokim poziomem cukru. Chodzi o to, że zawarty w niej kwas chlorogenowy hamuje wydzielanie się glukozy do krwi. Komórki naszego organizmu stają się bardziej czułe na oddziaływanie ze strony insuliny. Ponadto, dzięki yerba mate możemy zregenerować się szybciej po przebytej infekcji czy tuż po treningu.

Nasza odporność będzie miała swojego sojusznika w postaci flawonoidów. Yerba mate jest niezwykle bogata w te cenne dla układu odpornościowego składniki. Z tego powodu regularnie pita yerba mate może podnieść poziom naszej odporności. Dlatego polecana jest także osobom, które mają problem z częstymi infekcjami.
Yerba mate poprawia funkcjonowanie i działanie układu trawiennego. Możemy liczyć na to, że nasze wypróżniania będą regularne i unormowane.

Ponadto yerba mate obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga układ krążeniowy oraz nasze serce. Spożywanie yerba mate doskonale wpływa na skórę oraz kondycję włosów i zębów.

Cenny napar z ostrokrzewu paragwajskiego polecany jest także osobom cierpiącym na depresję, zmęczonym, które mają problemy z trawieniem, które mają nadwagę, ale także takim, które cierpią z powodu nawracających bólów głowy oraz hemoroidów.

Jak przygotowywać yerba mate?

Przygotowywanie yerba mate nieco różni się od parzenia tradycyjnej herbaty. W związku z tym do jej picia niezbędny jest zestaw akcesoriów. Dzięki specjalnej rurce picie yerby będzie łatwiejsze, ponieważ fusy nie będą tego utrudniały.
Po pierwsze należy wsypać yerba mate do wysokości połowy szklanki lub nieco wyżej. Następnie należy odwrócić szklankę z naparem i potrząsnąć nią kilka razy. Stawiamy naczynie pod kątem 45 stopni, aby susz odpowiednio się ułożył. Miejsce, gdzie nie ma nasypanej herbaty, zalewamy ciepłą wodą. Woda powinna mieć temperaturę pomiędzy 65 a 80 stopni Celsjusza. Tak zalana herbata musi poczekać dwie minuty, po czym należy dolać jeszcze nieco wody.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj