Jak zrobić dobre buchty?

Buchty to okrągłe i miękkie drożdżowe bułeczki, które znane są również jako pampuchy, parowańce czy parzaki. Ten przysmak można podawać zarówno na słodko, jak i słono – zależnie od regionu, tradycji i kulinarnych preferencji. Kluski znane są przede wszystkim na Kujawach, Lubelszczyźnie, Górnym Śląsku oraz w Wielkopolsce.

Krótka historia drożdżowej przekąski

Zwyczaj jedzenia bucht był w Polsce znany już w XVII wieku – okazją do posmakowania klusek był przeważnie Tłusty Czwartek, głównie w większych miastach i na dworach. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku zaczęli przyrządzać je także mieszkańcy wsi. Badacze i etnografowie twierdzą, że buchty wykonywano z najlepszego rodzaju mąki i smażono je w gorącym tłuszczu lub smalcu. Uboższe rodziny, z uwagi na słabą dostępność oleju, wypiekały pampuchy w piecu lub smażyły na metalowej płycie. Parzaki sprzed kilku wieków znacznie różniły się od tych współczesnych – nie zawierały drożdży, więc nie były tak miękkie, jak te dzisiejsze. Co ciekawe, współcześnie nie spożywa się ich już tylko w czasie ważnych świat, a różne wersje tego dania trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przepis na buchty

Receptura na buchty najczęściej przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, ale przepisy można znaleźć również w książkach kucharskich czy internecie. Aby usprawnić ich przygotowywanie, warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria kuchenne (takie jak: miska z antypoślizgową podstawą, sitko do gotowania na parze, specjalistyczny garnek lub blaszka), które w swojej ofercie ma m.in. sklep https://zasmakujradosci.pl. Poniżej przedstawiamy sposób przyrządzenia tradycyjnej wersji tego przysmaku.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 3 łyżki masła,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Krok 1 – przyrządź rozczyn (wlej do miski ciepłe mleko, roztop w nim drożdże i dodaj 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru). Przykryj naczynie czystką ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut.

Krok 2 – wsyp do garnka resztę mąki, dodaj jajka i pozostały cukier. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj do niego roztopione masło. Kontynuuj zagniatanie do momentu, aż masa zacznie odchodzić od naczynia. Garnek zasłoń szmatką i odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Krok 3 – oprósz dłonie mąką i formuj z ciasta małe kuleczki. Gotowe kluseczki wyłóż na stolnicę i ponownie nakryj ściereczką do wyrośnięcia.

Krok 4 – jeśli nie masz specjalnego garnka lub sitka do gotowania na parze, nalej wody do zwykłego garnuszka, nakryj go ściereczką i przymocuj ją za pomocą gumki lub sznurka. Gdy woda się zagotuje, wykładaj buchty na szmatkę i przykryj je pokrywką. Kluski zostaw na ok. 10 minut.

  • Ten krok możesz pominąć i od razu ułożyć obok siebie uformowane kuleczki na okrągłej blaszce do pieczenia, a na środek każdej z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia (czekolady lub powideł) i skleić. Po upływie kilku minut posmaruj buchty roztopionym masłem, włóż blachę do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.

Sposoby podawania bucht

  • Możesz serwować je na słodko, z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego i świeżych owoców (malin, truskawek czy jagód) lub polane śmietaną i posypane cynamonem. Parzaki doskonale smakują również w towarzystwie topionego masła z cukrem i powideł.
  • Kluski na parze fantastycznie smakują też w wersji wytrawnej, np. ze smażoną cebulą lub kapustą z dodatkiem grzybów. W wielu regionach przyrządza się je również z mięsnym gulaszem lub zapieka posypane serem na prostokątnej blasze.
  • Parowańce świetnie komponują się również z wegetariańskim sosem z pomidorków koktajlowych, odrobiną oliwy, kilkoma listkami bazylii i czosnkiem, przyrządzonym na patelni.
  • Buchty przygotowane w piekarniku wystarczy posypać odrobiną cukru pudru lub cynamonu.

Jak zrobić dobre buchty?
5 (100%) 2 votes

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here