Szukasz pomysłów na pozbycie się kulinarnej rutyny i urozmaicenie śniadania? Znudził ci się smak porannej kawy i masz ochotę na kuchenne eksperymenty? Jeżeli tak, to dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy dla ciebie listę nietypowych dodatków do kawy, które zachwycą nawet najbardziej wymagających kawoszy!

Owoce z blendera

Choć większość z nas wie, że owoce doskonale komponują się ze smakiem kawy, mało kto próbował czarnego napoju zmieszanego ze zblendowanymi owocami! Doświadczeni kawosze najczęściej wykorzystują mango, banany, ananasy i pomarańcze, choć dobrze sprawdzają się także owoce leśne takie jak maliny czy poziomki. Dla lepszego efektu warto jest zmiksować ze sobą kilka różnych owoców. Popularne jest łączenie ze sobą mango i ananasów, a także bananów i pomarańczy, choć największą przyjemność sprawiają własnoręczne eksperymenty! Jeżeli smak kawy z owocami ci nie odpowiada, napój warto jest doprawić odrobiną śmietanki lub kawałkiem gorzkiej czekolady.

Czerwona i na ostro, czyli kawa po marokańsku

Jeżeli lubisz ostre smaki, powinieneś koniecznie wypróbować tradycyjny napój marokański – kawę z dodatkiem pieprzu. Wypicie filiżanki marokańskiej kawy stanowi co prawda nie lada wyzwanie, ale przecież do odważnych świat należy! Alternatywą dla napoju z Maroka jest tzw. czerwona kawa, w której głównym dodatkiem jest… kardamon oraz chili! Połączenie tych dwóch ognistych przypraw sprawia, że do czerwonej kawy warto jest dodać odrobinę mleka, które załagodzi wrażenie ostrości wywoływane przez obecną w chwili kapsaicynę.

Egzotyczne przyprawy, czyli kawa z cynamonem i goździkami

Dla miłośników egzotycznych przypraw ciekawym wyborem jest kawa z dodatkiem cynamonu i goździków. Ten pierwszy wykorzystywany jest jako dodatek do słodkich ciast, goździki natomiast dzięki charakterystycznemu, korzennemu posmakowi sprawdzają się właściwie w każdej sytuacji. Obie przyprawy tworzą świetny duet urozmaicający gorzki smak kawy. Alternatywą dla cynamonu i goździków jest kawa z dodatkiem imbiru, do której doskonałym dodatkiem jest świeża śmietanka.

Jak urozmaicić śniadanie? Nietypowe dodatki do porannej kawy!
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here