Lody są deserem znanym na całym świecie. Jemy je nie tylko dla ochłody latem, ale i w czasie mniej upalnych dni. Z czego wynika ten wybór? Z przyjemności, z upodobania i z przemiany materii – lody są zimne, żeby je strawić i spalić, organizm musi wykonać więcej pracy, a więc i spalić więcej kalorii. W ten sposób można połączyć przyjemność jedzenia ulubionego deseru z potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego, bez wyrzutów sumienia.

Lody, lody dla ochłody!

Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z lodami? Lato, wakacje, plaża czy deptak? A może lokalna budka z lodami sprzedawanymi na gałki? Lody w polewie na patyku wyciągane ze sklepowej zamrażarki? A może urodzinowy tort lodowy? Dla większości z nas, lody istnieją „od zawsze”, producenci lodów prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków i kształtów lodowych deserów – ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się wzięły lody? Kto je wymyślił lub odkrył? Jaka jest historia lodów?

Skąd się wzięły lody? Kto wymyślił lody? Krótka historia lodów.

Pierwsze zapisy i informacje o historii lodów dotyczą Chin – wynika z nich, że ponad 5 000 lat temu przygotowywano desery z poruszonego lodu oraz owocowej miazgi. Można określić je jako prototyp dzisiejszych lodów sorbetowych. W Starożytności przepis został zmodyfikowany. Przez dodanie wina lub miodu lody zyskały bardziej wysublimowany smak. Średniowieczne treści na temat historii powstania lodów mówią, że Marco Polo przywiózł do Włoch lodową recepturę, która w kolejnej epoce była stale ulepszana i dopracowywana. Epoka renesansu w kwestii genezy lodowych deserów zostawia zamrożoną włoską lemoniadę i schładzane beczkami z lodem i solą słodkie kremy na bazie śmietanki. Otrzymane receptury na lody wodne, owocowe czy sorbety coraz częściej chętniej zostają powtarzane. Na początku XVII wieku historia lodów rozpoczyna się już w całej Europie. Otwierane są pierwsze lodziarnie, i to nie tylko w sezonie letnim. Triumfy świecą nowe smaki, chociaż nie spada popularność lodów przyrządzanych na bazie śmietanki i sorbetów cytrynowych. Przełom XIX i XX wieku to w historii lodów ważny czas – zostaje wynaleziona pierwsza maszynka do lodów, opatentowane zostają także lody w kształcie rożków i lody na patyku.

Jaki smak lodów wybierasz najczęściej?

Współczesna historia lodów to nowe smaki lodowych deserów – lody smakują już nie tylko owocami i śmietanką. Dla wygody jedzenia, powstają lody w kubeczkach, które nie grożą przeciekaniem. Producenci lodowi wymyślają nowe smaki, ale jednocześnie powracają do receptur na lody bez dodatków smakowych. Jedna porcja lodów nie oznacza już jednego smaku – teraz można raczyć się smakiem lodów odpowiadającym ulubionym deserom. Tradycjonaliści z chęcią zajadają się kremowymi lodami na bazie mleka, śmietanki i masła. W upalne dni orzeźwienie przynoszą sorbety wodne, które powstają na bazie kwaśnej cytryny czy soczystej maliny. Historia lodów nie zamyka się, gdyż w sprzedaży pojawiają się lody rodzinne, w dużych opakowaniach – którym może cieszyć się cała rodzina. Lody pojawiają się także w deserach – restauracje często serwują szarlotkę na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych, a kawiarnie wprowadzają do menu kawy z dodatkiem lodów. W dobie alergii, lodowi producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom osób nietolerujących laktozy i przygotowują wyjątkowe oferty lodów dla klientów, aby każdy mógł ze smakiem i bez dolegliwości zajadać się ulubionymi lodami. Historia lodów jest jak otwarta księga, nowy sezon oznacza niebanalne smaki – jedno tylko nie ulega zmianie: nic nie przynosi tak przyjemnego orzeźwienia w upalny dzień, jak porcja pysznych lodów! Zajadajmy się nimi i odkrywajmy lodowe nowości!

Historia lodów
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here