Drewniane deski do krojenia - jak je zabezpieczyć?

Pewnie też masz w swoim domu, chociaż dwie deski do krojenia, w tym jedna może być z drewna. Jednak, czy wiesz, w jaki sposób dbać o nią, aby służyła Ci na długo i nie stanowiła siedliska bakterii? Poniżej przedstawimy Ci porady dotyczącego tego, jak prawidłowo dbać o drewnianą deskę.

Naturalne zabezpieczenie deski drewnianej

Jeżeli masz nową drewnianą deskę do krojenia, to możesz ją zabezpieczyć za przykład za pomocą oleju kokosowego albo olejku z orzecha włoskiego. Nałóż go na ciepło pędzlem albo bawełnianą czystą szmatką. Pamiętaj, aby drewnianą deskę przed tym zabiegiem wyczyścić i wysuszyć. Do olejowania drewnianej deski możesz również wykorzystać wosk pszczeli lub olej mineralny.

Gotowy preparat ze sklepu

Jeżeli bardzo zależy Ci na czasie, to możesz również sięgnąć po specjalny preparat do olejowania drewna ze sklepu. Posmarowanie nim deski sprawi, że nie będzie się ona wypaczała, nie popęka, ani się nie odbarwi. Taki sklepowy olejek kosztuje zazwyczaj około 20 zł. Posiada specjalny aplikator, który ułatwia jego nałożenie na drewnianą deskę. Pozwól, aby drewniana deska do krojenia wchłonęła tyle preparatu, ile tylko jest w stanie. Jeżeli po raz pierwszy przeprowadzasz olejowanie, to musisz się nastawić na to, że olejek trzeba nałożyć kilkakrotnie, aby uzyskać pożądany efekt. Nadmiar produktu na bieżąco wycieraj papierowym ręcznikiem. Takie zabezpieczanie deski za pomocą olejku warto przeprowadzać raz na dwa miesiące.

A co ze starą deską do krojenia?

Olejowanie najlepiej się sprawdza przed pierwszym użyciem deski. Co robić, gdy nasza drewniana deska, swój czas świetności ma już za sobą? Również da się ją uratować! Niestety to wymaga trochę więcej wysiłku. Najpierw musisz odsłonić warstwę nowego drewna. Dopiero gdy wyszlifujesz deskę za pomocą szlifierki albo papieru ściernego, to możesz ją zabezpieczyć olejem.

Jak myć drewnianą deskę do krojenia?

Musisz mieć świadomość, aby nigdy, ale to nigdy po żadnym pozorem nie myć jej w zmywarce. Chroń ją również przed częstym i zbyt długim nawadnianiem. Lepiej, po pokrojeniu pieczywa przetrzeć ją ręcznikiem papierowym, niż myć pod kranem. Natomiast jeżeli niestety masz do czynienia z jakimś większym zabrudzeniem lub nieprzyjemnym zapachem, to polecamy sok i cytryny i posypanie deski solą.

Jak wyczyścić deskę po mięsie lub rybach?

Gdy kroiłeś na drewnianej desce surowe mięso lub ryby, to koniecznie umyj ją w gorącej wodzie, a następnie bardzo dokładnie ją wytrzyj. Skoro już wiesz, jak dbać o deskę z drewna, to zachęcamy Cię do zajrzenia na tę stronę: http://www.jachna.pl/galanteria-drewniana/, gdzie znajdziesz bardzo duży wybór wysokiej jakości produktów z zakresu galanterii drewanianej.

Drewniane deski do krojenia – jak je zabezpieczyć?
5 (100%) 2 votes

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here