W naszej rodzimej kuchni pierogi są bardzo docenianym daniem. Uwielbiamy połączanie delikatnego ciasta oraz ciekawego farszu. Bo pierogi można nadziać praktycznie wszystkim – mielonym mięsem, przyrządzonymi na ostro warzywami, słonym serem feta albo słodkimi owocami. Wśród wielu różnorodnych przepisów szczególnym uznaniem cieszą się pierogi ruskie. Co je wyróżnia?

„Ruskie” nie znaczy, że z Rosji

Pierogi ruskie (zwane też galicyjskimi) od wieków są popularne na terenie Polski i Ukrainy (czyli Rusi). Ich nazwa wywodzi się konkretnie od Rusi Czerwonej, krainy historycznej należącej niegdyś częściowo do naszego państwa. Na południowo-wschodnich regionach Polski wciąż jest to potrawa bardzo często przygotowywana zarówno w restauracjach, jak i domach. Ze względu na pyszny smak oraz prosty skład pierogi ruskie szybko stały się popularne również w innych częściach naszego kraju. Coraz chętniej przygotowuje się je nie tylko na święta, lecz także w dni powszednie.

Co sprawia, że pierogi ruskie są takie pyszne? Oczywiście nietuzinkowy farsz, w którego skład wchodzą biały ser, ugotowane ziemniaki oraz smażona cebulka. Aż trudno uwierzyć, że z tych prostych składników można stworzyć tak wspaniałe danie!

Jak przygotować pierogi ruskie?

Jeśli chcesz przyrządzić idealne pierogi ruskie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, najpierw zacznij od farszu. W jego skład wchodzi: 1 kg ziemniaków, około 600 g twarogu , duża cebula, kawałek chudego boczku, przyprawa w płynie (np. WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek) oraz sól i pieprz do smaku. Na początek ugotuj ziemniaki z odrobiną soli. Kiedy będą już miękkie, odcedź i porządnie utłucz na gładką masę. Na patelni usmaż na złoto drobno pokrojony boczek z cebulą. Twaróg rozdrobnij, dodaj do wystygniętych ziemniaków i porządnie wymieszaj. Do masy dorzuć boczek i cebulę, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą w płynie. Gotowy farsz dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw.

Kiedy farsz będzie już gotowy, możesz zacząć przygotowywać ciasto na pierogi. Potrzebujesz do niego szklankę mąki, łyżkę wody i odrobinę oliwy. Najpierw przesiej mąkę do miski. Dodaj resztę składników, po czym wyrób niezbyt twarde, lecz elastyczne ciasto. Niewielkie kawałki ciasta rozwałkuj na stolnicy na cienkie placki. Górą szklanki wykrawaj kółka, układaj na środku farsz i sklejaj w zgrabne półkola.

A co zrobić, żeby pierogi nie wyschły, zanim trafią do garnka? Wystarczy je rozłożyć tak, aby się nie stykały i przykryć lekko nawilżoną ściereczką. Pierogi ruskie wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez kilka minut. Do garnka możesz dodać łyżkę oleju – wtedy po wyciągnięciu z wody pierogi nie będą się sklejać. Gdy wypłyną na wierzch, wyciągaj je delikatnie łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Przed podaniem okraś je podsmażoną na maśle cebulką.

Jeśli zostały ci gotowane pierogi z poprzedniego dnia, najlepiej przyrządź je, powoli smażąc na maśle, aż ciasto zrobi się chrupiące i nabierze złotej barwy. Podobnie jak te gotowane, posyp je smażoną cebulą. Wspaniały zapach i aromat smażonych pierogów ruskich na pewno skusi do spróbowania nawet najwybredniejszego niejadka!

Przechowywanie pierogów ruskich

Ugotowane pierogi możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej w plastikowym pojemniku. Nie musisz się obawiać, że się posklejają, jeśli podczas gotowania dodałaś odrobinę oleju i dałaś im wystygnąć.

Gotowane lub surowe pierogi ruskie możesz również zamrozić. W tym celu rozłóż je najpierw na ściereczce w jednej z szuflad zamrażarki. Kiedy już stwardnieją, przełóż do worka na mrożonki lub specjalnego pojemnika. Gdy przyjdzie ci ochota na szybki i pyszny obiad, takie mrożone pierogi ugotujesz w kilka minut!

 

Doskonałe pierogi ruskie na święta i nie tylko – sprawdź przepis!
1 (20%) 1 vote

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here