Czy wszystkie mąki zawierają gluten?

Gluten występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest kompleksem białkowym złożonym z gluteiny i gliadyny. Może być niebezpieczny dla osób, u których zdiagnozuje się alergię na gluten lub celiakię – w innych przypadkach wybieranie produktów bez glutenu jest bezpodstawne, mało tego, może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.

Mąki, które zawierają gluten

Wszystkie rodzaje mąki pszennej, a więc tortowa, krupczatka, poznańska, wrocławska, a także mąki żytnie, orkiszowe i pełnoziarniste zawierają gluten w mniejszych lub większych ilościach. Nie ma w tym nic niezdrowego dla osób, które nie mają wskazane, by z diety gluten wykluczyć. Ponadto gluten wpływa na wiązanie struktury ciasta, dzięki czemu jest bardziej elastyczne. Mąki z basiazsercem.pl zawierające gluten doskonale nadają się do ciast, wypieków i innych dań. Wyjątkiem jest mąka ziemniaczana.

Moda na dietę bezglutenową

W sklepach coraz częściej spotkać można produkty z napisem „gluten free”. Moda na wykluczenie z codziennej diety glutenu stała się szybko powszechna, jednak nie powinna być stosowana, jeśli nie ma ku temu wyraźnych zaleceń. Gluten jest niebezpieczny dla tych, którzy borykają się z celiakią, czyli chorobą, w wyniku której organizm nie toleruje glutenu lub dla osób cierpiących na alergię na gluten. W pozostałych przypadkach bez obaw stosować można mąki zawierające gluten. Badania wykazały, że dieta bez glutenu nie przyczynia się do utraty wagi czy poprawienia samopoczucia u osób zupełnie zdrowych.

Mąki bez glutenu

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów mąki, które nie zawierają glutenu. Należy do nich mąka owsiana, która jest źródłem białka, tłuszczu, błonnika, witaminy E i witaminy B1. Wytwarzana ze zmielonych ziaren ryżu białego i brązowego mąka ryżowa bezglutenowa oraz mąka gryczana również są bezpieczne dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. Obie zawierają duże ilości błonnika. Inne mąki bez glutenu to kukurydziane, kokosowe, migdałowe, sojowe, ziemniaczane, z tapioki.

Czy wszystkie mąki zawierają gluten?
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here