W ostatnich latach olej kokosowy stał się jednym z najczęściej opisywanych produktów na różnego rodzaju blogach, portalach i w prasie poświęconej zdrowiu, diecie. Na jego temat powstało wiele opinii, czasem sprzecznych. Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie, czy olej kokosowy jest zdrowy? warto poznać proces jego powstania, oraz możliwości wykorzystania w codziennej diecie i nie tylko. W poniższym tekście przedstawimy podstawowe zalety oleju kokosowego oraz podpowiemy czym kierować się podczas jego zakupu.

1. Dlaczego olej kokosowy stał się tak popularny?
2. Kilka słów o różnicach w produkcji oleju kokosowego
3. Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany, który wybrać?
4. Olej kokosowy jako kosmetyk

Dlaczego olej kokosowy stał się tak popularny?

Z całą pewnością duża w tym zasługa ogólnej mody na zdrowe odżywianie i bycie fit. Olej kokosowy trafił na listę tzw. superfood, czyli produktów bardzo zdrowych, które powinny być nieodzownym składnikiem naszej diety. Co ciekawe przez wiele lat olej kokosowy pozostawał nieco w cieniu innym produktów ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Wraz z upływem lat i ukazaniem się licznych badań na jego temat, opinia na temat oleju uległa zmianie. Bez względu jednak na to, jak zachwalają go różne źródła, należy zachować rozsądek i nie ulegać modzie. Wiadomo nie od dziś, że nawet najzdrowszy produkt, spożywany w nadmiarze może być przyczyną kłopotów zdrowotnych.

Kilka słów o różnicach w produkcji oleju kokosowego

Proces produkcji w dużej mierze odpowiada za ostateczne właściwości oleju kokosowego. Przyjrzyjmy mu się pokrótce. Wyróżniamy dwa główne sposoby:
a) naturalny (nierafinowany), podczas którego olej tłoczony jest na zimno z miąższu świeżo ściętych orzechów kokosa, bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych.

b) rafinowany, tłoczony w wysokiej temperaturze z orzechów kokosa składowanych wcześniej i suszonych na słońcu lub opalanych dymem. Wysokie temperatury pozbawiają olej wielu właściwości odżywczych. Co więcej, aby pozbyć się pozostałości środków chemicznych użytych w procesie produkcji, olej poddawany jest działaniu wysokich temperatur rzędu 300 stopni. To sprawia, że ostateczny produkt mocno odbiega od jego nierafinowanej wersji.

 

 olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany, który wybrać?

Olej kokosowy rafinowany świetnie sprawdzi się do smażenia. Poddany wcześniejszej rafinacji nie ma zapachu, dzięki czemu potrawy, które przyrządzamy z jego użyciem, zachowają niezmieniony smak. Na jego popularność wpływa długi termin przydatności oraz cena, dużo niższa niż w przypadku oleju nierafinowanego.

Olej kokosowy nierafinowany jest tym, który powinniśmy wybrać, o ile używamy go do czegoś więcej niż tylko smażenie. Jako dodatek do kawy, zamiennik masła lub kosmetyk sprawdzi się znakomicie. Sklepowe półki oferują spory wybór oleju kokosowego, dlatego nim wrzucimy go do koszyka przyjrzyjmy się bliżej jego etykiecie.
Olej nierafinowany powinien mieć podane informacje o kraju, w którym został wyprodukowany. Ich lista jest krótka: Filipiny, Indonezja, Sri Lanka, Tajlandia. Na opakowaniu widnieć powinien również napis dobrze nam znany z butelek z oliwą: virgin, extra vergin, tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia. Krótka chwila na lekturę etykiety z pewnością ułatwi nam wybór. Na zdrowiu nigdy nie warto oszczędzać.

Olej kokosowy jako kosmetyk

Nierafinowany olej z powodzeniem używany jest również jako kosmetyk. Kobiety często stosują olej kokosowy na włosy, zastępując nim odżywki. Sprawdza się również jako klasyczny balsam do ciała.
W dalekich Indiach od lat olej kokosowy uważany jest za naturalny środek antybakteryjny i używany jest m.in. do czyszczenia zębów.

Podsumowując temat oleju kokosowego, nie możemy zapominać, że jest on prawdziwą bombą kaloryczną.
100 g produktu to aż 860 kcal. Osoby, które dbają o linię, powinny używać go z umiarem. Dodawanie oleju do wielu potraw, kawy, należy uwzględnić w codziennej diecie i tzw. bilansie kalorycznym. W przeciwnym razie po kilku tygodniach intensywnego stosowania oleju może nas spotkać niemiła niespodzianka podczas wejścia na łazienkową wagę.

 

Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here