W barze, restauracji czy na stołówce żadne danie nie może być zimne, gdyż zrażeni goście więcej do lokalu nie przyjdą. Warto zainwestować w dobrej jakości urządzenia, które pozwolą zachować optymalną temperaturę potraw i produktów spożywczych – są to m.in. bemary, kociołki do zup, termosy gastronomiczne.

Sprzęty służące do utrzymania optymalnej temperatury

Sposobów na zachowanie odpowiedniej temperatury dania jest wiele – w domu można wstawić naczynie z potrawą do piekarnika z funkcją podgrzewania lub do garnka z gorącą wodą. W lokalu gastronomicznym stosuje się jednak profesjonalne urządzenia i akcesoria – jak termosy gastronomiczne, bemary, pojemniki termoizolacyjne, podgrzewacze do potraw. Pozwolą one serwować dania zawsze w odpowiedniej temperaturze. Co warto wybrać?

Termosy gastronomiczne

Dobrej jakości termos gastronomiczny pozwala utrzymać pożądaną temperaturę dania, kawy lub herbaty. Dobrą inwestycją są też termosy obiadowe o wysokim poziomie izolacji termicznej. Są też modele, które będą idealne do baru lub restauracji, a także termosy, które sprawdzą się w lokalach gastronomicznych, jadłodajniach, na stołówkach itd. – można dopasować je konkretnie do potrzeb.

Dzięki nim wybrane potrawy lub produkty utrzymają właściwą temperaturę przez wiele godzin, gdyż dobrej jakości termos chroni produkty przed wychłodzeniem. Dla firm cateringowych polecany jest zaś termos do transportu żywności oraz typowe termosy cateringowe charakteryzujące się większą pojemnością.

Bemar gastronomiczny

Termos gastronomiczny czy kociołek do zupy przede wszystkim służą do przechowywania dań płynnych, ale jednym z ważnych elementów wyposażenia restauracji są też bemary gastronomiczne – jezdne oraz nastawne. Pozwalają podawać dania przygotowane wcześniej, ale wciąż gorące. Bemary grzewcze cieszą się coraz większą popularnością, gdyż serwowane w nich potrawy są cały czas podgrzewane i nie tracą temperatury.

Bemary mają wiele zalet – gwarantują, że danie pozostanie na długo ciepłe i świeże, aby dostępne po godzinie lub dwóch nadal smakowało i zachowało swoje walory. Jest też łatwe w pielęgnacji oraz wygodne w przenoszeniu. Bemary różnią się wielkością, ale są dopasowane do pojemników gastronomicznych GN.

Jeśli zależy Ci, aby podawane dania były smaczne, ciepłe i świeże, warto kupić bemary oraz termosy gastronomiczne, a także różne pojemniki. Będą służyć w lokalu, np. barze lub restauracji hotelowej, ale też podczas imprez plenerowych.

Ciepłe dania na stołówce – w co warto zainwestować?
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here